www.srbija-info.yu/vesti  


Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Đinđić: Vlada stabilna, rezultati reforme naredne godine
13. septembar 2001.



Beograd, 12. septembra 2001. (Beta) - U razgovoru za TV "Politiku" predsednik Vlade Srbije dr Zoran Đinđić je u sredu 12. septembra naveo će srpska vlada biti "lako smenjiva", da će se sam povući kada izgubi parlamentarnu većinu, ali je istakao da je sadašnja republička vlada "stabilna".

Đinđić je rekao da je zadatak Vlade Srbije, za koju je rekao da "nije normalna vlada nastala posle normalnih izbora, već posle revolucije", da očuva koaliciju DOS i da bude efikasna.

- Mislim da do sledećih izbora treba da očuvamo političko jedinstvo - rekao je on.

Đinđić je istakao da je "zadovoljan stanjem u Srbiji u poslednjih godinu dana" i ocenio da "najmanje 11 odsto" građana "bolje živi nego do 5. oktobra". On je rekao i da će obećane strane donacije stići u Srbiju.

- To su projekti koji su u toku i za svaki od njih postoji izvestan tajming - naglasio je premijer, dodajući da će, ukoliko imidž Srbije u svetu bude očuvan, Srbija 2002. godine "žnjeti plodove koje je sejala ove".

Godine 2003. "bićemo zemlja u punom razvoju, a 2004. godine bićemo kandidat za Evropsku uniju, ako sve bude po planu i ako odradimo svoj domaći zadatak". Godine 2005, prema Đinđićevim predviđanjima, Srbija će "sezonski uvoziti radnu snagu jer broj radno sposobnih stanovnika u našoj zemlji trenutno ne popunjava potrebe privrede koja radi punim kapacitetom".

Spor DS i DSS nepotreban

Premijer Srbije Zoran Đinđić ocenio je da je spor između Demokratske stranke i Demokratske stranke Srbije "nepotreban" i ocenio da DOS treba da očuva "političko jedinstvo" do narednih izbora.

"Sve teme koje oni nameću izmišljene su, za tim nema potrebe. Ako žele da učestvuju u radu Vlade, vrata su im širom otvorena, ako ne žele, onda neka definišu svoju poziciju i kažu mi smo jedna korektna demokratska opozicija", rekao je Đinđić u intervjuu za televiziju "Politika".

Prema Đinđićevim rečima, očigledno je da predsednik Nove Srbije Velimir Ilić "neće ući" u Vladu.

Vlada Srbije je, kako je rekao, "napravila napredak od 500 odsto u suzbijanju crnog tržišta cigareta".

- Mi smo u suzbijanju sivog tržišta akciznih roba napravili daleko najveći napredak u čitavoj našoj politici. U toj oblasti nas najviše kritikuju i moja sumnja je da nas kritikuju oni koji su najviše pogođeni time - rekao je Đinđić.

Tokom razgovora za TV "Politiku" predsednik Vlade komentarisao i uvođenje veronauke u škole i istakao da "pravo slobode izbora podrazumeva i pravo da izaberete da vaša deca čuju šta je vaša slava, da se upoznaju s religijom koja je dugo vremena za mnoge građane bila neka vrsta azila".

Upitan da li je uvođenje veronauke bilo ustupak Srpskoj pravoslavnoj crkvi, Đinđić je odgovorio:

- To je bio ustupak instituciji koja je pomogla da ovaj narod opstane 600 godina, koja je bila nepravedno zlostavljana 60 godina i koja prvi put u demokratiji pita - gde je sad moje pravo.

On je rekao i da je Hram svetog Save na Vračaru "nacionalni simbol, započet pre 100 godina" i da nastavak njegove izgradnje "treba da bude znak da je srpski narod krenuo da završava ono što je započeo". Izgradnja hrama se neće finansirati iz budžeta, rekao je Đinđić i dodao da je "pravo ljudi da daju prilog za izgradnju hrama".


 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu