www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Dovoljno mesa po nižim cenama
12. septembar 2001.



Beograd, 12. septembra 2001 - Na našem tržištu biće dovoljno mesa i prerađevina, a cene u maloprodaji biće snižena za 10 do 15 odsto, dogovoreno je na sastanku premijera Srbije dr Zorana Đinđića sa najvećim proizvođačima i prerađivačima mesa u Srbiji.

Dugoročnom strategijom Vlade tj. uvođenjem jedinstvenog principa planiranja i snižavanjem cena komponenata proizvodnje, Vlada će pomoći da se snize troškovi proizvodnje, a time i cene proizvoda u prodaji.

- Napravićemo i dodatne analize kako bi se videlo koje količine mesa trenutno nedostaju da bi se, po nešto nižim cenama, tržište snabdelo - rekao je Đinđić.

Nakon razgovora sa predstavnicima proizvođača i prerađivača mesa u Vladi Srbije, Đinđić je novinarima rekao da je trenutna cena mesa na tržištu posledica visoke cene komponenti u proizvodnji, pre svega hrane za stoku, ali i negativnih efekata suše i nepostojanja planiranja u toj oblasti.

Međutim, tvrdi premijer, moguće je korigovati cenu mesa snižavanjem cene kukuruza, ali i smanjenjem uvoza mesa.

- Pojeftinjenjem mesa trebalo bi da se ostvaruje brži obrt te robe i tako ostvari veća zarada - dodao je Đinđić, izražavajući uverenje da se nalazimo na dobrom putu da napravimo dugoročnu strategiju snabdevanja tržišta mesom, ali i njegovog izvoza.

Direktor mesne industrije "Neoplanta" Momir Jovanović rekao je da "treba očekivati solidnu snabdevenost tržišta mesom" i ocenio da trenutno nije "velika nestašica" mesnih artikala.


 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
  1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu