www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Novi oglas za finansijske savetnike u privatizaciji još 11 firmi
12. septembar 2001.



Beograd, 12. septembra 2001. (Beta) - Ministar za privredu i privatizaciju u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vlahović rekao je u sredu, 12. septembra da će iduće nedelje u "Fajnenšel tajmsu" biti objavljen oglas za finansijske savetnike u privatizaciji još 11 srpskih preduzeća.

"Radi se o preduzećima svrstanim u tri grupe: industrija hrane i pića, poljoprivredna industrija i drvno-prerađivačka industrija", rekao je Vlahović na današnjoj sednici Odbora za finansije Narodne skupštine Republike Srbije.

On je rekao da će do kraja septembra tenderska privatizacija biti pokrenuta u 40 preduzeća, a do kraja godine već obavljeno 20 do 30 aukcijskih privatizacija.

"Ubrzanje procesa privatizacije očekujem u sledećoj godini", rekao je Vlahović.

On je veoma povoljnom ocenio činjenicu da izabrani finansijski savetnik za tendersku privatizaciju tri srpske cementare - londonska firma HSBC Honkong Šangaj bank dobija 0,695 procenata vrednosti uspešno obavljenog posla.

"Ako transakcija ne bude uspešna oni rade za džabe", rekao je Vlahović i dodao da je provizija u prodaji dela Telekoma "Srbija" iznosila tri odsto, u Crnoj Gori dva odsto, a u istočnoj Evropi između dva i tri odsto.

Što se tiče privatizacija obavljenih ili započetih po starom zakonu o privatizaciji, Vlahović je rekao da su podneta 104 zahteva za ispitivanje regularnosti obavljene privatizacije i da je za to zadužena komisija utvrdila neregularno obavljenu privatizaciju u pet preduzeća.

On je rekao da je doneto i 300 zaključaka za otklanjanje nekih manjih propusta u privatizacijama obavljenim po starom zakonu.

"Očekujem da od kraja oktobra više ništa nemamo sa bivšom svojinskom transformacijom", rekao je Vlahović.

On je rekao i da je formirana ekspertska grupa za razgovore sa UNMIK-om oko identifikacije svojine na Kosovu i Metohiji.

"Fond za razvoj Republike Srbije pretežni je vlasnik nekih preduzeća i radimo na tome da to vlasništvo bude bez ikakve sumnje i da privatizacija teče po odredbama srpskog zakona o privatizaciji i akcijskom fondu", rekao je Vlahović.

On je dodao i da očekuje da Ministarstvu za privredu i privatizaciju uskoro bude predložen šef kancelarije agencije za privatizaciju na Kosovu i Metohiji.

Na pitanje agencije Beta da li je očekivanje da srpsko Ministarstvo za privatizaciju vodi taj proces na Kosovu realno, Vlahović je rekao da je, po sadašnjem zakonu, jedina važna stvar kome će pripasti pare od privatizacije, a pošto se od prodaje većine preduzeća na Kosovu ne očekuje prihod onda se ni to pitanje ne postavlja kao problem.

"Nama je jedino važno da se privatizacija na Kosovu i Metohiji odvija po našem zakonu", rekao je Vlahović.


 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
  1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu