www.srbija-info.yu/vesti  


Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Otkup žita uspešno se okončava
12. septembar 2001.

Počela isplata treće rate za kupljenu pšenicu
Počela isplata treće rate za kupljenu pšenicu
Beograd, 11. septembar 2001. - Prvi put posle deset godina, Vlada Srbije je učinila za poljoprivredu ono što je obećala. I treća rata za kupljenu pšenicu je počela u obećanom roku da se isplaćuje, a valutna vrednost dinara nije opala i samim tim novac koji seljaci dobijaju, nije obezvređen. I ono što je najbitnije, sav novac je isplaćen iz realnih izvora, a ne iz primarne misije - rekao je danas ministar za trgovinu, turizam i usluge Slobodan Milosavljević označavajući pocetak isplate treće rate za pšenicu u vojvođanskom mestu Čurug.

Prema njegovim rečima, ovom realnom isplatom počelo je da se vraća poljoprivredi, koja je tokom poslednje decenije permanatno uništavana.

- Ova grana bi trebalo da postane jedan od motora ubrzanog razvoja. Da bi se to desilo neophodno je da podstičemo bolju i unosniju proizvodnju poljoprivrednih proizvoda - rekao je Milosavljević, dodajući da će Vlada učiniti sve da seljaci po što povoljnijim uslovima dođu do veštačkog đubriva, mehanizacije i semena.

Republička direkcija za robne rezerve je u skladu sa obećanjem Vlade Republike Srbije do danas kupila od poljoprivrednih proizvođača 430.000 tona merkantilne i 25.000 tona semenske pšenice. Do sada je isplaćeno 2,32 milijarde dinara za prouzeto žito. Naturalna razmena pšenice za poljoprivrednu mehanizaciju je u toku i početkom oktobra će biti okončana.

Prema rečima Rajka Majstorovića, direktora Direkcije za robne rezerve, isplata treće rate bite okončana za makismum mesec dana.

- Postoje još restlovi prve rate, koja će za koji dan biti isplaćena u potpunosti. Moram da naglasim da do kašnjenja nije došlo našom greškom, već neažurnošću zadruga na terenu koje nisu sakupile dokumentaciju - rekao je Majstorović danas u Čuruku.

Odgovarajući na pitanja seljaka u Zemljoradničkoj zadruzi u Ccurugu, ministar se složio da bi cena svakog proizvoda trebalo da se zna još u vreme setve, a ne tek pred žetvu, tačnije branje.

- Kada govorimo o suncokretu, čije otkup u toku, trebalo bi da znate da se ne dogovarate sa Vladom već sa uljarama. Niko nije obećao cenu od 15,7 dinara po kilogramu, jer bi litar ulja na kraju trebalo da košta oko tri marke, što ni jedan potrošac ne može da podnese. Mi smo, u dogovoru sa proizvođačima, došli do kompromisne minimalne zaštićene cene od 12,5 dinara za kilogram, ali dalji dogovori su na vama - istakao je ministar za trgovinu, turizam i usluge u Vladi Srbije u Čuruku.


 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu