www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Neophodan odlučan odnos prema terorizmu
11. septembar 2001.

Ogoljeni terorizam: Njujork u plamenu
Ogoljeni terorizam: Njujork u plamenu
Beograd, 11. septembra 2001. (Beta) - Vlada Srbije oštro osuđuje svaku vrstu nasilja u političke svrhe, a posebno terorističke akcije, izjavio je premijer Srbije Zoran Đinđić.

Analizirajući posledice napada na Njujork i Vašington, Đinđić je rekao da svet više nije isti i da ova dešavanja menjaju tok istorije "i to na loš način".

- Postoji opasnost da sada dođe do izolacionalizma, fokusa samo na sopstvenu bezbednost, sa manje mešanja Amerike u rešavanje problema širom sveta. Doći do psiholoških, političkih ali i ekonomskih promena, što može da se negativno odrazi i

Šahović: Za sada bez jugoslovenskih žrtava

Beograd, 13. septembra 2001. (Beta) - Šef jugoslovenske misije u UN u Njujorku, ambasador Dejan Šahović izjavio je danas da za sada nema informacija o eventualnim žrtvama jugoslovenskog porekla u terorističkim napadima u SAD.

- Misija je odmah posle nesreće uputila cirkularnu poruku jednom broju Jugoslovena sa kojima održava veze, među kojima je i jedan broj mladih ljudi koji rade u tom delu Njujorka. Prema njihovim saznanjima, svi jugoslovenski državljani su dobro i među njima nema nastradalih u ovoj nesreći - rekao je Šahović Radio Beogradu.

On je rekao da je jugoslovenska ambasada u Vašingtonu spremna da pruži sve podatke jugoslovenskim građanima koji se interesuju za eventualne žrtve.

Pozivajući se na list "Njujork tajms", koji je objavio delimičan spisak nastradalih u avionima, koji su učestvovali u terorističkim napadima na poslovni centar Njujorka, Šahović je rekao da u tim spiskovima "nema nijednog imena koje bi ukazivalo na ljude jugoslovenskog porekla i na jugoslovenske državljane".

na našu situaciju - istakao je premijer, dodajući da će resecija, koja je započela pre nekoliko meseci, u narednom periodu biti izraženija, što će dovesti i do manjeg broja investitora u zemlje kao što je naša.

Dr Zoran Đinđić je istakao da se nada da neće doći do ishitrenih poteza i da bi u budućim odnosima trebalo više pažnje posvećivati prevenciji i političkom rešavanju kriznih situacija.

- Trebalo bi što više raditi na ideji globalne bezbednosti. Teroristički napad pokazuje da povećanje vojne, političke, logističke bezbednosti na jednom prostoru ne umanjuje rizike od ovakvih stravičnih doganjaja - rekao je predsednik Republičke vlade.

Prema njegovim rečima na svetskom nivou je neophodan odlučan odnos prema terorizumu i upotrebi sile da bi se uništili koreni takvih akcija i izvori kriza.


 

[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu