www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Predstavljen plan ekonomskog razvoja Srbije
11. septembar 2001.



Beograd, 11.septembar 2001.godine - U organizaciji Ministarstva finansija i ekonomije Vlade Republike Srbije, danas je održan sastanak sa predstavnicima lokalne samouprave AP Vojvodine, načelnicima okruga i predstavnicima gradova, na kome su predstavljeni cilj, metodologija i polazne pretpostavke za izradu srednjoročnog plana razvoja Republike Srbije.

Tom prilikom Božidar Đelić, ministar finansija je rekao da je glavni cilj srednjoročnog Programa ekonomskog razvoja Srbije međunarodna konkurentnost proizvoda i usluga naše privrede i efikasnost naše infrastrukture i države. ''Moramo napraviti program koji je dinamičan i koji treba da zrači optimizmom. U poslednjih 13 godina zapadni svet je doživeo najveću ekonomsku eksploziju, tzv. treću tehnološku revoluciju. Mi naš razvoj spremamo u teškim okolnostima, kao zemlja u tranziciji'', rekao je Đelić.

Prema njegovim rečima, naša zemlja može u naredne četiri godine očekivati devizni priliv između 3 i 4 milijarde dolara. ''Mi treba da privučemo kroz investicije i privatizaciju bar još toliko, da imamo godišnji ekonomski rast 3-7odsto, a EU tipuju da će rast biti 3-4 odsto godišnje. U Istočnoj Evropi, najveći uspeh je bila Poljska sa 6 odsto rasta godišnje - to je naša velika, žarka ambicija'', dodao je Đelić.

Ministar finansija je naglasio da srednjoročni program ne treba da bude nešto što je neko napisao u kabinetu u Beogradu. ''Ovo je momenat za programski konsenzus, otvaranje energije naših građana na lokalnom nivou. Ovaj program treba da bude vizija i da ima moderan pristup planiranju. Očekujemo od svih okruga da stvore strateški savet od 7 do 20 ljudi, kojima se veruje u tom regionu'', kazao je Đelić.

Pretpostavke na makroekonomskom nivou su da rast bruto-društvenog proizvoda iznosi do 2006.godine u proseku godišnje između 5 i 7 procenata, dok bi godišnja inflacija padala sa 116 odsto, koliko se planira za ovu godinu, na 5 procenata za 2006.godinu.
 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
  1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu