www.srbija-info.yu/vesti  


Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Opravdane sumnje za postojanje bolesti ''plavi jezik''
11. septembar 2001.



Beograd, 11. septembra 2001. (Beta) - Pomoćnik ministra za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo u Vladi Srbije Miloš Pavlović izjavio je danas da postoje opravdane sumnje da se u Srbiji pojavila stočna bolest pod nazivom "plavi jezik".

"Ova bolest do sada u Srbiji nije zabeležena, a napada ovce, krave, koze kao i divlje preživare", izjavio je Pavlović na konferenciji za novinare. Bolest prenose komarci, nije opasna po ljude i ne prenosi se sa jedne na drugu životinju, rekao je Pavlović, koji je u Ministarstvu zadužen za veterinu, i dodao da stručne ekipe vrše analizu na terenu.

"Simptomi obolelih životinja ukazuju na sumnju o postojanju bolesti 'plavi jezik', ali očekujemo i zvaničnu potvrdu iz laboratorije", rekao je Pavlović i dodao da postoji dobra saradnja sa odgovarajućom laboratorijom u Velikoj Britaniji.

"Pošto se bolest prenosi isključivo ubodom komarca dobra je vest da dolaze hladni dani koji će sprečiti aktivnost komaraca", rekao je Pavlović. Prema rečima Pavlovića, simptomi su uočeni na području Stare planine kod Pirota, u reonu Tutina i Novog Pazara, a bolest je dijagnostifikovana i na Kosovu i Metohiji.

Smrtnost obolelih životinja je 10 procenata, period inkubacije virusa je osam do deset dana, a simptomi su oticanje glave, plava boja jezika, visoka temperatura i infekcije koje dovode do uginuća životinje.

Virus se lako termički uništava, za ljude nije opasno konzumiranje mesa i mlečnih proizvoda od obolelih životinja, ali Pavlović upotrebu ovih proizvoda ne preporučuje. Pavlović je dodao da se virus može zadržati u organizmu goveda i do 100 dana.

Prema rečima Pavlovića, bolest je verovatno došla iz Bugarske nakon jake oluje koja je donela jato zaraženih komaraca. Bolest može da izazove loše ekonomske efekte jer bi mogla da dovede do zabrane izvoza stoke, rekao je Pavlović.

Prema njegovim rečima, postoje dve vrste virusa: afrički i evropski, s tim što za afrički postoji vakcina, a za evropski ne. Prisustvo vakcine sprečilo bi izvoz stoke u narednih nekoliko godina.

Mere koje se preduzimaju za sprečavanje širenja bolesti su dezinfekcija i dezinsekcija, kao i zabrana transporta stoke iz zaraženih područja, rekao je Pavlović.


 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu