www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

SRJ konačno među normalnim zemljama UN
11. septembar 2001.



Vašington, 11. septembra 2001. (Beta) - Ambasador SR Jugoslavije pri UN Dejan Šahović izjavio je da je Jugoslavija, odlukom Saveta bezbednosti UN joj ukine embargo na uvoz oružja, "ušla u grupu normalnih zemalja u UN".

"Mislim da je ovo vrlo važan trenutak za našu zemlju. Poslednjih desetak godina, koliko postoji SRJ, sankcije UN i druge međunarodne sankcije postale su takoreći deo svakodnevnice i sa (jučerašnjom) odlukom Saveta bezbednosti konačno smo se rešili poslednjeg ostatka tog režima sankcija i ušli u grupu normalnih zemalja u UN", rekao je Šahović za "Glas Amerike".

Ambasador SRJ je ocenio da se radi i o "priznanju novoj spoljnopolitičkoj orijentaciji Jugoslavije". "Mi smo zahvalni članovima Saveta bezbednosti koji su na ovaj način dali još jedno priznanje našem novom spoljnopolitičkom kursu".

Prema Šahovićevim rečima, ukidanjem sankcija nisu rešeni svi problemi. "Poznato je da ilegalan protok oružja na Kosovo i sa Kosova deluje vrlo destabilizirajuće na ceo region i mislim da je sada potrebno da specijalni predstavnik generalnog sekretara, Kfor, UNMIK i međunarodno prisustvo na Kosovu preuzmu odgovornost koju imaju na osnovu Rezolucije 1244", kazao je Šahović.

On je rekao da bi svi oni morali dodatno se angažuju da bi sprečili "taj ilegalni protok oružja na Kosovo."


 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu