www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

"U Vuku leži snaga preporoda"
11. septembar 2001.Loznica, 10. septembra - U Loznici je večeras otvoren 67. Vukov sabor, najstarija kulturna manifestacija srpskog naroda, čiji će program trajati do nedelje, 16. septembra.

Sabor je otvorio ministar kulture Srbije Branislav Lečić, koji je, podsećajući na delo Vuka Stefanovića Karadžića, ukazao da ono za svagda govori da "biti civilizovan znači poštovati pre svega svoj koren".

Vuk je želeo da srpski narod "bude samosvestan, da počne da ceni svoj život, svoje pesme, koren, ime, svoju pripadnost veri, da jednostavno bude deo niza kultura i građana u Evropi", kazao je Lečić.

"Takav duh i takva svest su u srpskom narodu u mnogome i Vukovom zaslugom ali ima još ljudi koji su vodili ovaj narod i hvala bogu uvek su bili ispred za korak", ocenio je on.

"U srpskom narodu u vlasti moraju da budu duhovi ravni Vuku Karadžiću koji je mislio ne samo o sebi i za sebe, nego je mislio o celini", naglasio je Lečić.

Najavio je da će Ministarstvo kulture sledeći Vukov sabor pomoći sa više materijalnih sredstava zato što smatra "da upravo u Vuku leži snaga preporoda srpskog naroda".

Pred brojnim posetiocima priređeno je etno-muzikološko veče i otvorena je izložba posvećena našim narodnim muzičkim instrumentima iz zbirke Etnografskog muzeja u Beogradu.


 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu