www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Savet bezbednosti UN ukinuo i poslednje sankcije SRJ
10. septembar 2001.



Njujork, 10. septembra 2001. (Beta-AP) - Savet bezbednosti UN jednoglasno je danas odlučio da ukine SR Jugoslaviji sankcije na uvoz naoružanja, vojne tehnike i opreme, stso je poslednji vid sankcija međunarodne zajednice protiv SRJ.

Te sankcije uvedene su 31. marta 1998, nakon izbijanja krize na Kosovu i Metohiji, zbog represije koju su vlasti u Beogradu sprovodile na Kosovu.

Sjedinjene Američke Države su prethodno formalno podnele rezoluciju o ukidanju sankcija. U rezoluciji se navodi da je SRJ ispunila sve neophodne uslove Saveta bezbednosti za okončanje sankcija.

"Odluka Saveta bezbednosti pokazuje dobre odnose, konstruktivnu saradnju i poverenje koji sada postoje između demokratskih vlasti u Beogradu i međunarodne zajednice", rekao je predsedavajući Savetom, francuski ambasador u UN Žan-David Levit.

"Razvoj dijaloga između Jugoslavije i međunarodne zajednice je pozitivan u potrazi za mirom, stabilnošću i pomirenjem u jugoistočnoj Evropi", dodao je Levit.

U pismenom obraćanju Savetu bezbednosti, generalni sekretar UN Kofi Anan je naglasio da je Beograd preduzimao mere u prihvatanju rezolucija tog tela, uključujući i povlačenje specijalnih policijskih jedinica i prestanak akcija koje su uticale na civilno stanovništvo na Kosovu.

Anan je, takođe, naveo da je SRJ humanitarnim organizacijama i Visokom komesarijatu UN za ljudska prava odobrila pristup u pokrajinu.

11. septembar: SRJ konačno među normalnim zemljama UN
 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu