www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

O privatizaciji kroz "Početak za imetak"
10. septembar 2001.

Sa predstavljanja projekta
Sa predstavljanja projekta "Početak za imetak" 7. septembra
Beograd, 10. septembar 2001. - Kampanja "Početak za imetak", tokom koje Ministarstvo za privredu i privatizaciju planira da najširoj javnosti predstavi sve komponente privatizacije, nastavljena je danas. Na prezentaciju u centru "Sava", na koju su pozvani članovi savezne i republičke vlade, predstavnici diplomatskog kora, privrednici, novinari, o ciljevima svojinske transformacije naših preduzeća govorili su premijer Srbije dr Zoran Đinđić, engleski ambasador gospodin Čarls Kroford i ministar za privredu i privatizaciju Aleksandar Vlahović.

Dr Zoran Đinđić svoje izlaganje započeo je potsećanjem da je dosadašnja praksa pokazala da se najveći profiti postižu u privatnim investicijama, jer je tada sposobnost da se potencijali stave u funkciju sopstvenog razvoja, najveća.

- Bivši engleski premijer, gospođa Tačer je svojevremeno izrekla nešto čega i mi u ovom periodu moramo da se držimo. Privatna svojina je najefikasniji vid kontrole privrede, jer u njoj postoji mogućnost bankrota. Dakle većeg truda i motivacije da do njega ne dođe - istakao je premijer.

Prema njegovim rečima mi sada moramo da uvedemo red u naš ekonomski saobraćaj. Uključivanjem privatne svojine dobijamo živost, dinamiku, stalno kretanje.

- To stvara i mogućnost neregularnih poslova i zato je bitno što smo započeli sa postavljanjem jasnih uslova poslovanja i pravila. Ali oni koji donose i sprovode ta pravila od sada će biti samo servis i pomoć za investitore - reako je dr Zoran Đinđić izdvajajući dva bitna elementa u proceasu prestruktuiranja - izgradnja infrastrukture i problem radne snage.

Ssampioni u tranziciji a ne samo u košarci

Za govornicom u centru "Sava" danas je bio i njegova ekselencija ambasador Velike Britanije Čarls Kroford. On je istakao da Srbija treba da iskoristi trenutnu poziciju i reputaciju u svetu, jer "prilika koja se ukazuje, nije baš česta".

- Velika Britanija je prošle godine investirala dvesta milijardi u inostranstvu. Za vašu zemlju postoji samo jedno pitanje - da li ćete ove i naredne godine dobiti nešto od tog i novca koji ulažu druge evropske zemlje. Bitno je da znate da je evropskim biznismenima potrebna pre svega politička stabilnost i izvesnost. Na žalost, vi stvarate utisak stalne političke nesuglasice - naglasio je ambasador.

On je, međutim, dodao da naša privatizacija pruža mogućnost savremenoj zajednici evropskog biznisa.

- Oni vole čist novac, vole čvrst, realan okvir za privatizaciju. A to je ono što nudi srpska Vlada. Zato budite šampioni i u tranziciji, a ne samo u košarci - poručio je Kroford.

Naša zemlja, naime, u ovom trenutku i u postojećem ekonomskom sistemu ima višak radnika. Kako kaže predsednik Vlade Srbije, broj radno sposobnih međutim je mali za ovaj prostor, pod uslovom da se pridružimo razvijenijim zemljama.

- Trenutak je da se započne i sa restruktuiranjem među zaposlenima i mislim da imamo veliki potencijal u visoko obrazovanim i kvalifikovanim radnicima - naglasio je Đinđić.

Ministar za privredu i privatizaciju Aleksandar Vlahović, predstavljajući tim koji je sačinio pravnu regulativu i koji će se u narednom periodu baviti problemima privatizacije i njegove medijske prezentacije, je istakao da postoje tri faze u njihovom radu.

- Prvo je pravno regulisanje, koje je završeno krajem juna i početkom jula donošenjem niza zakona i uredbi. Iako je uobičajeno da se Agencija za privatizaciju i Aukcijski fond osnivanju kasnije, mi smo završili i sa ovim poslom. Na redu je implementacija novog koncepta u društvo - rekao je Vlahović naglašavajući cilj ovog programa - investiranje koje će podići kompletan životni standard svog stanovništva.

Jer, kako je on istakao, privatizacija neće puniti državni budžet, već će državni budžet da puni privredu. A da bi se to postiglo, tvrdi ministar, nema više subvencioniranja, već ima uspeha i bankrota.

Pročitajte i ...

7. septembar:: Edukacija o ciljevima privatizacije kroz "Početak za imetak"
 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
  1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu