www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Jugoslavija - Turska 78:69
10. septembar 2001.

Kapiten reprezentacije Dejan Bodiroga sa trofejem
Kapiten reprezentacije Dejan Bodiroga sa trofejem
Istanbul, TURSKA, 9.septembra (Tanjug) - Reprezentacija Jugoslavije osvojila je osmi put titulu prvaka Evrope za košarkaše pošto je večeras u Istanbulu, u finalu 32. šampionata "starog kontinenta", savladala selekciju domaćina Turske sa 78:69 (15:22, 23:18, 20:17, 20:12).

Najbolji jugoslovenski košarkaši ispunili su očekivanja najvećeg broja stručnjaka uoči ovog šampionata, koji su bezrezervno tvrdili da je Jugoslavija favorit broj jedan. Do konačnog trijumfa, međutim, naš tim je stigao znatno teže neko što je to bilo ko očekivao.

Turci, koji su se do finala dva puta provukli kroz iglene uši, večeras su prikazali svoje najbolje izdanje. Potpomognuti frenetičnim navijanjem više od 12.000 fanatika, turski reprezentativci dostigli su svoj maksimum. Taj maksimum, međutim, održavao ih je u životu samo 30 minuta, dok selektor "plavih" Svetislav Pešić nije konačno sastavio dobitničku petorku: Dejan Bodiroga, Saša Obradović, Vlado Šćepanović, Predrag Drobnjak i Dejan Tomašević.

Na iznenađenje mnogih, u toj petorci u ključnim trenucima nije bilo Predraga Stojakovića. Za upućenije u reprezentativna zbivanja to nije bilo iznenađenje. Valjalo se samo podsetiti zbirke trofeja koja se već nalazi u sefu pomenute petorke. Najiskusniji - Bodiroga, Obradović i Tomašević - već su bili dvostruki prvaci Evrope, svetski šampioni i olimpijski vice šampioni.

Drobnjak i Šćepanović su zlatu sa svetskog prvenstva 1998. u Atini, večeras dodali i evropsko zlato.

Utakmicu je, dakle, "prelomila" postava koja je već osetila šta znači biti najbolji. Svi ostali, uključujući i Stojakovića, tek večeras su to postali.

Početak susreta protekao je u znaku Turaka. Ibrahim Kutlaj, Hidajed Turkoglu i Husein Bešok iznenađujuće lako su izlazili na kraj sa našom odbranom. S druge strane, naš tim je do svakog poena dolazio posle "porođajnih muka", što je rezultiralo vođstvom domaćina od 22:15 do kraja prve četvrtine.

Nešto bolju igru jugoslovenski reprezentativci prikazali su u nastavku, pa je prvo poluvreme završeno prednošću Turaka od samo dva poena. Već tada se, međutim, moglo naslutiti da Vlado Šćepanović izrasta u junaka meča.


Beskompromisno: Gurović i Tunderi
u borbi za loptu

Ta činjenica je najilustrativnije pokazala zašto je Jugoslavija na ovom šampionatu bila iznad ostalih. Jer, za razliku od drugih reprezentacija u kojima se uglavnom sve vrtelo oko jednog igrača, u jugoslovenskom timu uvek je neko drugi bio ključ pobede. Smenjivali su se Stojaković, Drobnjak, Bodiroga, Tomašević, Gurović ili Obradović, da bi na kraju došao red i na Šćepanovića.

Kutlaja, koji je u prvom poluvremenu postigao 13 od ukupno 16 koševa, Šćepanović je naprosto "uhapsio" u nastavku. Uz to, stigao je da odradi i napadačke zadatke pa je susret završio kao prvi strelac sa 19 poena.

Ništa manja zasluga za večerašnji trijumf ne pripada ni Dejanu Bodirogi. Odigrao je još jednom kapitenski, baš kao što su Obradović i Tomašević bili nezaobilazni u osvajanju osmog zlata na evropskim prvenstvima.

*****

Evropsko prvenstvo za košarkaše, finalna utakmica, Istanbul, TURSKA, 9. septembar

JUGOSLAVIJA - TURSKA 78:69 (15:22, 23:18, 20:17, 20:12). Dvorana: "Abdi Ipekči". Gledalaca: 12.000. Sudije: Sančes (Španija) i Jungenbrand (Finska).

JUGOSLAVIJA: Bodiroga 18 (29 minuta u igri, 5/5 sl. bacanja, 5/10 za dva poena, 1/2 za tri poena, 7 uhvaćenih lopti), Obradović 3 (21 minut u igri, 1/2 sl. bacanja, 1/2 za dva poena, 0/3 za tri poena, 2 uhvaćene lopte, po jedna asistencija i ukradena lopta), Tarlać 2 (9 minuta u igri, 1/2 za dva poena, jedna uhvaćena lopta), Drobnjak (25 minuta u igri, 6 uhvaćenih lopti, dve asistencije, jedna ukradena lopta), Gurović 11 (16 minuta u igri, 0/1 sl. bacanja, 4/5 za dva poena, 1/3 za tri poena, po jedna uhvaćena lopta i ukradena lopta), Stojaković 15 (29 minuta u igri, 2/4 sl. bacanja, 5/7 za dva poena, 1/7 za tri poena, 5 uhvaćenih lopti, dve asistencije, jedna ukradena lopta), Rakočević (nije ulazio u igru), Jarić (19 minuta u igri, 0/1 za dva poena, 0/1 za tri poena, tri uhvaćene lopte, jedna asistencija), Šćepanović 19 (21 minut u igri, 2/4 sl. bacanja, 1/2 za tri poena, 7/8 za dva poena, jedna asistencija), Tomašević 10 (31 minut u igri, 4/7 sl. bacanja, 3/5 dva poena, 7 uhvaćenih lopti, tri asistencije, dve ukradene lopte), Petrović (nije ulazio u igru), Milojević (nije ulazio u igru).

TURSKA: Tunderi, Turkoglu 13, Turkčam 8, Ene, Pars 3, Erdenaj 13, Kutlaj 16, Bešok 10, Okur 6, Jildirim, Peker.

SLOBODNA BACANJA: Jugoslavija 61% (14/23), Turska 89% (16/18).
DVA POENA: Jugoslavija 62% (26/42), Turska 50% (19/38).
TRI POENA: Jugoslavija 19% (4/21), Turska 26% (5/19).
SKOKOVI: Jugoslavija 32 (21+11), Turska 33 (24+9).
LIČNE GREŠKE: Jugoslavija 19, Turska 24.
IZGUBLJENE LOPTE: Jugoslavija 6, Turska 11.
UKRADENE LOPTE: Jugoslavija 6, Turska 5.
BLOKADE: Jugoslavija - , Turska 2.

*****

Rekli su ...

"Pobedio je naš koncept kolektivne odbrane. Zahvaljujući njoj uspeli smo da ostanemo u ugri u prvom poluvremenu. Za protivnika smo imali tipičan ofanzivni tim sa nekoliko izvanrednih pojedinaca koje nije lako kontrolisati, ali u drugom poluvremenu smo udarili tamo gde su Turci najjači - isključili smo Kutlaja i Bešoka, kao i Erdenaja. To je bila baza za ono što smo uradili u napadu. Veliku ulogu odigrao je naš kapiten. U momentima kada je bila potrebna hrabrost i iskustvo, Bodiroga je preozeo odgovornost. Stojaković je najkorisniji igrač prvenstva, ali je Bodiroga to u našoj reprezentaciji. Bio je moja desna ruka, mnogo mi je pomogao u svemu, a sada mogu da saopštim i da je celo prvenstvo odigrao sa frakturom nosa. Kada se rešavala utakmica sjajan je bio Šćepanović. Pored toga što je zaustavio Kutlaja, postigao je više važnih poena. Ne bih o imenima, ali uvek postoje dobri i malo bolji" (Svetislav Pešić, selektor jugoslovenske reprezentacije).

"Presrećan sam zbog osvojene titule prvaka Evrope. Ovo je novi tim koji ima više debitanata koji su pokazali da imaju karakter za velika takmičenja. Dokazali smo da smo stvarno veliki tim sa sjajnom atmosferom. U finalu smo odigrali sjajno odbranu i zasluženo osvojili zlatnu medalju. Hteo ih da zahvalim i našem treneru koji nas je preuzeo u času kada je bilo mnogo problema sa sastavom tima. Uspeo je da se izbori sa tim i da nas dovede do zlata" (Dejan Bodiroga, kapiten reprezentacije).

"Pokazali smo da je ovo generacija koja može dostojno da nasledi slavne prethodnike. Ne mogu da opišem osećaj, mogu samo da se zahvalim saigračima, stručnom štabu, navijačima"" (Predrag Stojaković, jugoslovenski reprezentativac i MVP prvenstva).

"Ovo je moje prvo zlato. Zbog toga sam veoma uzbuđen. Bilo je veoma teško igrati pred punom halom, ali smo smogli snage. Igrali smo na ovom šampionatu kao prava ekipa." (Milan Gurović, jugoslovenski reprezentativac).

"Znali smo da će biti teško, ali smo se držali i sačekali da Turci polako padnu pred nama. Usrećili smo naš narod, a ja se prvi put u otadžbinu vraćam kao pobednik" (Marko Jarić, jugoslovenski reprezentativac).

*****

Rezultati nacionalnog tima Jugoslavije na prvenstvu Evrope u Turskoj

  • 31. avgust: Jugoslavija - Hrvatska 80:66
  • 1. septembar: Jugoslavija - Estonija 113:58
  • 2. septembar: Jugoslavija - Nemačka 86:73
  • ČETVRTFINALE (6. septembar): Jugoslavija - Letonija 114:78
  • POLUFINALE (8. septembar): Jugoslavija - Španija 78:65
  • F I N A L E (9. septembar): Jugoslavija - Turska 78:69

*****

Rezultati utakmica za plasman

Finale: Jugoslavija - Turska 78:69
Za treće mesto: Španija - Nemačka 99:90
Za peto mesto: Rusija - Francuska 78:73
Za sedmo mesto: Hrvatska - Letonija 93:91

Konačan plasman

  1. Jugoslavija
  2. Turska
  3. Španija
  4. Nemačka
  5. Rusija
  6. Francuska
  7. Hrvatska
  8. Letonija

*****

Stojaković MVP prvenstva

Istanbul, TURSKA, 9. septembar - Za najboljeg igrača Evropskog prvenstva u Turskoj (tzv. MVP - najkorisniji igrač) proglašen je jugoslovenski reprezentativac i član NBA ekipe Sakramento Kingsa Predrag Stojaković. Najbolji strelac šampionata je Nemac Dirk Novicki (Nemačka), u skokovima je sve nadmašio Po Gasol (Španija), a prvi asistent je igrač nacionalnog tima Letonije Miglinijeks.

Pročitajte i ...


 

[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu