www.srbija-info.yu/vesti  


Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Đinđić: Restruktuiranje hemijske industrije, pa privatizacija
08. septembar 2001.

Premijer Đinđić u obilasku Rafinerije Pančevo
Premijer Đinđić u obilasku Rafinerije Pančevo
Pančevo, 8. septembar 2001. godine - U roku od nekoliko meseci izaćiće se sa jasnim planom restruktuiranja i ulaganja u predužeća pančevačke hemijske indusrije - rekao je predsednik Vlade Republike Srbije dr Zoran Đinđić prilikom posete Azotari, Petrohemiji i Rafineriji Pančevo. On je tom prilikom pozvao rukovodstvo i sindikalne predstavnike da zajedno sa Vladom učestvuju u izradi konačnog plana "stavljanja na noge" ovih preduzeća.

U razgovoru sa rukovodstvom pančevačkih preduzeća, Đinđić je rekao da "moramo da budemo svesni da je đubrivo naš strateški proizvod, preko kojeg treba da subvencioniramo poljoprivredu, te zbog toga ne treba "žuriti sa privatizacijom ovakvih preduzeća".

Kako je rekao, pre privatizacije ove gigante prvo treba oporaviti, a naglasio je Đinđić, pravo pitanje u zemljama koje ulaze u proces privatizacije "nije šta ćemo privatizovati, već šta nećemo i koji je strateški interes".

Uskoro Ministarstvo za zaštitu životne sredine

Premijer Srbije Zoran Đinđić najavio je danas da će u oktobru ili novembru Skupštini Srbije biti predloženo formiranje Ministarstva za zaštitu životne sredine i upravljanje prirodnim resursima.

U razgovoru sa rukovodstvom Skupštine opštine Pančevo posvećenom zaštiti životne sredine, Đinđić je rekao da novo ministrarstvo treba da dobije nadležnosti i sredstva kako bi upravljalo zaštitom životne sredine i kako bi imalo aktivnu ulogu u zakonodavstvu.

Srpski premijer je najavio i da će za desetak dana biti završen predlog zakona o zaštiti životne sredine i dodao da će to biti "sistemski zakon po uzoru na zakone u Evropskoj uniji".

Načelnik Uprave za zaštitu životne sredine Vlade Srbije Anđelka Mihajlov rekla je da je Srbija, kada je reč o zaštiti životne sredine, "30 do 40 godina iza razvijenih zemalja" i dodala da je zbog toga potrebno realno proceniti dinamiku, kojom bi domaća industrija bila prilagođena propisima EU.

- Svaki dan nam se javljaju velike firme za energetiku koje kod nas hoće da kupe gotovo sve što je iz ove oblasti. Mi im na to kažemo "hvala ne", jer smo mi u procesu restruktuiranja. Ne želimo da postanemo kolonija, koja će kasnije da plaća cenu koju postavi novi vlasnik - istakao je srpski premijer.

On je još jednom naglasio da su "hrana, lekovi i energetika strateška stvar" za koju mora da postoji jasan plan i koja ne može u potpunosti da se prepusti slobodnom formiranju.

Prema njegovim rečima, nema uređene zemlje bez investicija i subvenija , ali, "na žalost", dodao je, "ove godine mi nećemo biti u mogučnosti da to obezbedimo".

- Siguran sam da ćemo merama Vlade pomoći poljoprivredi da krene i da ćemo vec sledeće godine imati napredak i u investicijama i u subvencijama - rekao je Đinđić.

Premijer je istakao da građani Srbije ne mogu da budu taoci naše industrije, dodajući da će Uredba o poslovanju javnih preduzeća i dalje ostati na snazi.

- Preduzećima smo dali rok da izvrše analizu svog poslovanja, što ona, međutim, nisu uradila. Usluge su sve skuplje i skuplje. Apsolutna odgovorst preduzeća je da naprave analizu svojih usluga i da odrede ono što u cenama može da se "seče" - rekao je premijer Srbije.


Odmor: Premijer Đinđić i predstavnici Vlade
u jednom od pančevačkih kafića

Kako je rekao, statistički podaci pokazuju da je industrijska proizvodnja u padu, ali se to, kako tvrdi, odnosi samo na ona preduzeća koja su veštački održavana i finansirana od strane celog društva samo sa ciljem da rade, bez proizvoda i bez tržišta.

Đinđić je rekao da je cilj Vlade da pokrene ekonomiju u Srbiji povećanjem produktivnosti rada i konkurentnosti na tržištu.

Prema njegovim rečima, hemijska industrija je jedan od prioriteta Vlade, jer je od velikog značaja ne samo po broju zaposlenih i prihodu, već i po visokokvalifikovanoj stručnoj snazi koja bi trebalo da bude "motor razvoja Srbije".

- Onaj deo privrede koji je bio koliko toliko zdrav danas odlično posluje. Neka preduzeća su povećala proizvodnju i do 20 puta. Nema više finansiranja gubitaka. Finansiraćemo samo ono što društvo može da povede napred - rekao je Đinđić, dodajući da je srpska Vlada radikalno zasekla u sivo tržište naftnim derivatima i cigaretema i samo zahvaljujući tome, dešava se nešto što je prvi put zabeležno u istoriji - realna industrijska proizvodnja je u opadanju, a plate su porasle za čak 11,4 posto.

U delegaciji Vlade Srbije koja danas boravi u Pančevu, osim srpskog premijera, nalaze se i ministar za privredu i privatizaciju Aleksandar Vlahović, ministar za finansije i ekonomiju Božidar Đelić i ministar za rudarstvo i enrgetiku Goran Novaković.

Posle sastanka u hemijskom kompleksu, delegacija će razgovarati i sa predstavnicima Skupštine opštine Pančevo o ekološkim problemima.


 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu