www.srbija-info.yu/vesti  


Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Do više radnih mesta novim Zakonom o radu
08. septembar 2001.

Dragan Milovanović
Dragan Milovanović
Beograd, 8. septembar 2001. godine (Beta) - Promena radnog zakonodavstva treba da obezbedi stvaranje uslova za veće zapošljavanje, suzbijanje rada na crno, obezbeđivanje međunarodno priznatih prava zaposlenima, kao i uslova za socijalni dijalog - izjavio je danas republički ministar za rad i zapošljavanje Dragan Milovanović.

Na završnoj javnoj raspravi o Nacrtu zakona o radu eksperti iz Centra za liberalno-demokratske studije, predstavnik poslodavaca, predstavnica Asocijacije slobodnih nezavisnih sindikata, kao i drugi stručnjaci, ocenili su da je ovaj Nacrt prihvatljiv i da bi trebalo što pre da se nađe u skupštinskoj proceduri.

Nacrt zakona je, međutim, ocenjen kao neprihvatljiv za Samostalni sindikat Srbije, čiji je predstavnik Saud Šećeragić kazao da je njime degradirana funkcija sindikata i da ne štiti radnike koji će u naredne četiri godine "biti ostavljeni nesposobnim poslodavcima".

Predstavnica Grupe za promociju ženskih političkih prava Marija Lukić ukazala je na određena mesta u Nacrtu koja ne daju iste mogućnosti muškarcima i ženama za zapošljavanje, napredovanje i uskraćuju prava žena za obavljene određenih poslova.

Prema njenim rečima, potrebno je razvijati brigu o deci, ali to ne treba da padne samo na teret majki, već treba dati mogućnost i muškarcima da se staraju o deci.

Milovanović je rekao da su neka pitanja samo okvirno regulisana Zakonom o radu i da će se detaljnije utvrditi drugim zakonima. On je dodao da je apsurdno prihvatiti sve primedbe Samostalnog sindikata, mada je većina usvojena.

Prema njegovim rečima, u ovaj Nacrt ugrađen i veliki broj primedbi Međunarodne organizacije rada.

Kako je objasnila pomoćnica ministra za rad i zapošljavanje LJiljana Milosavljević, zakon je pripremljen u skadu sa međunarodnim konvencijama u oblasti rada i sadrži veliki broj novih rešenja primerenih evropskom zakonodavstvu i tržišnoj privredi.

Današnji okrugli sto o završnim napomenama o reformi radnog zakonodavstva organizovao je Centar za liberalno-demokratske studije u saradnji sa Vladom Srbije i Svetskom bankom iz Vašingtona.


 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu