www.srbija-info.yu/vesti  


Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Veselinov najavio veću proizvodnju voća, posebno šljive
08. septembar 2001.

Dragan Veselinov
Dragan Veselinov
Koštunići, 8. septembar 2001. godine (Beta) - Srpski ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Dragan Veselinov najavio je danas da će Srbija ubuduće povećati proizvodnju voća, pri čemu će šljiva dobiti posebno mesto.

Otvarajući drugu jugoslovensku stručnu i turističko-kulturnu manifestaciju "Dani šljive" u selu Koštunići, na obroncima Suvobora, Veselinov je rekao da je u Srbiji potrebno promeniti proizvodnu strukturu, "jer je cena šljive na svetskom tržištu mnogo veća od pšenice".

- U narednom periodu, Srbija će se više okrenuti voćarsakoj prizvodnji, gde će šljiva dobiti posebno mesto, jer je po kvalitetu najbolja u Evropi - rekao je Veselinov.

U sklopu manifestacije "Dani šljive", u Koštunićima je počelo dvodnevno savetovanje pod nazivom "Proizvodnja, prerada i plasman šljive i proizvoda od šljive". Na skupu učestvuje 28 stručnjaka, među kojima su dvojica iz Makedonije i po jedan iz BiH i Nemačke.

Otvorena je i izložba prerađevina od šljiva i alkoholnih pića, mehanizacije za radove u voćarstvu i opreme za pečenje rakije, kao i sadnog materijala i proizvoda namenjenih pčelarstvu.


 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu