www.srbija-info.yu/vesti  


Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Republička tržišna inspekcija protestuje zbog neosnovanih optužbi DSS
08. septembar 2001.



Beograd, 8. septembar 2001. godine - Zaposleni u Ministarstvu trgovine, turizma i usluga Vlade Republike Srbije, a posebno radnici Republičke tržišne inspekcije (RTI) oštro protestuju protiv sve učestalijih neosnovanih i neargumentovanih napada neimenovanih predstavnika DSS-a (koji to možda i nisu, ali se tako potpisuju), u kojima se navodi da "... važeće uredbe Vlade Srbije omogućavaju šverc duvana i da se nadležne službe nisu obračunale sa duvanskom mafijom..."

Tim povodom obaveštavamo javnost Srbije da je Republička tržisna inspekcija u proteklih osam meseci ove godine izvršila 117.170 kontrola, odnosno, oko 660 kontrola dnevno.

Da ovo nisu bile kontrole radi kontrola i pokrića radnog vremena, pokazuju i podaci da su naši inspektori doneli ukupno 41.350 upravnih rešenja na bazi kojih se u republički budžet slilo oko 127 miliona dinara. Ukupno je doneto 8.617 prijava i na licu mesta naplaćene su 21.384 mandatne kazne u iznosu od 23 miliona dinara, dok vrednost oduzete robe u 5.663 sličaja iznosi 152 miliona dinara.

Naime, po osnovu kontrola RTI u prethodnih osam meseci može se zaključiti da je ukupan efekat rada vredan oko 280 miliona dinara, što je značajno poboljšanje efikasnosti rada svih zapolsenih u našem Ministarstvu.

Ostvareni rezultati najbolje govore o odlučnosti našeg Ministarstva i Vlade Republike Srbije da se koordiniranim radom Ministarstva trgovine, turizma i usluga, Ministarstva unutrašnjih poslova i Republičke uprave javnih prihoda, kao i organizovanjem stalnih dežurstava tokom celog dana i vikendom, kod proizvođača akciznih proizvoda, na graničnim punktovima i u drumskom i rečnom saobraćaju kao i na ulicama i pijacama naših gradova, kao bi se onemogućio nelegalni promet i transport pre svega akciznih proizvoda.

Kao rezultat navedenih aktivnosti, do sada je zapljenjeno 645 hiljada litara naftnih derivata, 1,5 miliona paklica cigareta, 97 tona kafe i 56 hiljada litara raznog pića.

Koristimo ovu priliku i da podsetimo javnost da je naš kolega, tržišni isnpektor Hasan Berberović, upravo polazeći na posao suzbijanja šverca, fizički napadnut i da su mu tom prilikom nanete teške telesne povrede.

Zbog navedenih činjenica, s pravom očekujemo da su ovakvi napadi na Vladu Republike Srbije krajnje neprimereni i da demotivišu radnike koji časno i pošteno obavljaju svoj posao. Ovo, tim pre, jer se na rukovodećim mestima u RTI nalaze ljudi koji su izabrani na bazi usaglašenih stavova gotovo svih partija DOS-a, među kojima i članova DSS.

Za razliku od svojih partijskih drugova, koji sede u kabinetima, naše kolege članovi DSS, po našoj oceni, veoma odgovorno obavaljaju svoj posao i mi nemamo zamerki na njihov rad. Ali s pravom pitamo "nepotpisane, dežurne kritičare bez argumenata" gde oni rade, šta su do sada uradili i koliki je njihov doprinos boljem životu naših građana?
 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu