www.srbija-info.yu/vesti  


Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Čović se ponovo sastao sa Hekerupom
07. septembar 2001.

Nebojša Čović
Nebojša Čović
Beograd, 7. septembar - Kosovska Mitrovica, obrazovanje, lokacije Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju, učešće Srba u lokalnim organima, pritvoreni Srbi i nestali bile su glavne teme trećeg sastanka potpredsednika Vlade Republike Srbije dr Nebojše Čovića i šefa UNMIK-a Hansa Hekerupa, koji je održan u petak, 7. septembra.

- Situacija u Kosovskoj Mitrovici je posledica niza nerešenih problema i svaki pritisak je kontraproduktivan. Doći ćemo u situaciju da će smisao biti - tamo gde su Srbi tu su i problemi. Tokom sastanka sam rekao da bi hitno trebalo zaustaviti etničko čišćenje i postupati po Rezoluciji 1244 i ovo pitanje je ostalo otvoreno do nekog sledećeg susreta - rekao je Čović, dodajući da Mitrovica nije jedini problem na Kosovu i da treba sve postepeno, u saradnji sa međunarodnim snagama, rešavati.

Silom se Kosovo ne može vratiti

Odgovarajući na pitanje da li se zna kada će biti doneta odluka o izlasku ili ne izlasku na izbore Čović je istakao da se još ne zna. Obećao je da će uskoro biti štampana Rezolucija 1244, kao i Ustavni okvir pokrajine "jer se malo zna koja su naša prava I obaveze".

- Izborima ulazimo u drugu fazu, koja nakon protektorata međunarodne zajednice, prelazi u ograničenu autonomiju. Dakle, tom Rezolucijom je zagarantovana autonomija a ne nezavisnost - rekao je predsednik Koordinacionog centra za kosovo I Metohiju dodajući da se svi oni koji ovde misle da je Kosovo izgubljeno I da se samo silom može vratiti, grdno varaju.

- Samo strpljenjem, radom, koordinacijom sa međunarodnom zajednicom I maksimalnom podrškom srpskom narodu, koji više nema poverenja ni u koga, možemo da popravimo situaciju - istakao je Čović.

Sa Hekerupom je precizirano da se u srpskim enklavama, do nekog trajnijeg rešenja, primenjuje nastavni program Republike Srbije. Prema Čovićevim rečima dalji dogovori će se odnositi na kadrovsku politiku po školama, sistem plata, ali to je i pitanje za nadležne savezne i republičke organe. Kada je u pitanju nastava na fakultetu u Kosovskoj Mitrovici, došlo se do pozitivnih rešenje, iako je naša strana, kako je naglasio predsednik Koordinacionog centra za Kosovo, ishitreno delova u svojim izjavama.

Tokom današnjeg razgovora predat je i zahtev za otvaranje pet kancelarija, među njima i u Prištini, gde će biti smešteno Koordinacioni centar i Čović kaže da očekuje pozitivan odgovor.

- Posebno je bilo reči o nepristrasnosti sudova gde Albanci čine sudsko veće. Situacija se jeste promenila na bolje od dolaska međunarodnih sudija, ali je dogovoreno da sudije iz Beograda načine analizu svih slučajeva I presuda na Kosovu od juna 1999. godine. Zato je bitna bliža saradnja ovdašnjih pravosudnih organa sa UNMIK-om - rekao je dr Nebojša Čović.

Govoreći o nestalim licima, on je naglasio da je tokom razgovora sa glavnim tužiocem Karlom del Ponte dobio njihov spisak nestalih I kidnapovanih osoba. Na njemu je registrovano 1257 Srba i nealbanaca, od čega je samo 325 lica nestalo pre potpisivanja Kumanovskog sporazuma. Haški tribunal će da proširi istragu I na taj period, ponovio je Čović, a trenutno se formira jedinstvena međunarodna interpol baza podataka svih nestalih. U Beogradu će međunarodna zajednica u najskorijem roku otvoriti I labaratoriju za ispitivanje DNK.

- Registracija se poslednjih dana popravila I zaključno sa današnjim danom na Kosovu je prijavljeno 30.000 a u Srbiji 60.000 ljudi. Zto je i dobro da je rok produžen, a ja sam tokom susreta sa predstavnicima OEBS-a istakao kako bi mobilni timovi trebalo I u naredne dve nedelje da obilaze zabačene srpske enklave - rekao je potpredsednik srpske vlade, pozivajući ponovo Srbe da se odazovu.
 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu