www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

I Srbi na Kosovu će dobiti svoj zaštitni korpus
07. septembar 2001.



Beograd, 6. septembra - Uskoro će biti formiran kosovski zaštitni korpus u kome će biti samo Srbi i imaće vlastite simbole, saopštio je danas šef UNMIK -a Hans Hekerup u razgovoru sa novinarima beogradskih redakcija u Prištini.

Ovo je potvrdio i komandant Kfora general Torsten Skijaker koji je direktno odgovoran za kontrolu Kosovskog zaštitnog korpusa (KZK), javio je večeras izveštač Radio-televizije Srbije (RTS).

Međutim, i Hakerup i Skijaker su saglasni da se trajna bezbednost na Kosovu može osigurati samo promenom razmišljanja i uspostavljanjem poverenja između različitih zajednica.

Način da se to ostvari je izlazak na izbore i učestvovanje u političkom životu, smatraju oni.

Hekerup je primetio da Srbi svoju odluku o učestvovanju na izborima vezuju za bezbednosnu situaciju, pitanje nestalih i proces povratka izbeglih i priznao da ni UNMIK, ni Kfor nisu u stanju da u skorije vreme reše ove probleme.

Ovakav stav obrazložio je time da je za povratnike potrebno obezbediti zaposlenje, infrastrukturu i ostale uslove za normalan život.

Na novinarsko pitanje kada će jugoslovenske snage doći na Kosmet, na mesta predviđena Rezolucijom 1.244 Saveta bezbednosti UN, Hekerup je odgovorio da ne postoji uredba kojom se precizira vreme njihovog povratka i da smatra da bi njihov povratak sada dodatno pogoršao bezbednosnu situaciju.

On je dodao da se Haškom tribunalu prosleđuju informacije o počinjenim ratnim zločinima protiv Srba, ali da nema povratnih signala da će protiv vojnih i političkih vođa Albanaca, Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja, biti podignute optužnice.


 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu