www.srbija-info.yu/vesti  


Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Tender za savetnike za privatizaciju
07. septembar 2001.

Aleksandar Vlahović, ministar za privatizaciju u vladi Srbije
Aleksandar Vlahović, ministar za privatizaciju u vladi Srbije
Beograd, 6. septembra - Sledeće nedelje biće objavljen poziv pravnim i finansijskim savetnicima za učestvovanje u privatizaciji kompanija iz tri industrijske sfere u Srbiji, izjavio je danas Rojtersu ministar za privatizaciju u vladi Srbije Aleksandar Vlahović.

Prema njegovim rečima, tender u kojem će se tražiti savetnici za privatizaciju firmi u prehrambenoj industriji i poljoprivrednom sektoru, tekstilnoj i drvno-prerađivačkoj industriji, biće objavljen u "Fajnenšel tajmsu".

Vlada je pre mesec dana pokrenula proces privatizacije jednog brodogradilišta i 18 malih i srednjih preduzeća za proizvodnju cementa, hemikalija, metala, gume i lekova,navodi Rojters.

Vrednost kapitala iznosi samo 181,7 miliona evra (161,2 miliona dolara), ali ministar Vlahović je izjavio da će korist od privatizacije biti mnogo veća.

Do sada je skoro 40 međunarodnih kompanija izrazilo formalno interesovanje za privatizaciju pomenutih firmi.

Ministarstvo za privatizaciju je za finansijskog konsultanta izabralo HSBC banku, a austrijsku kompaniju "CMS Štromer Rejh-Rohvig Hajnc" za pravnog savetnika u slučaju privatizacije tri fabrike cementa.

Proces privatizacije u Srbiji biće pod strogom kontrolom Svetske banke, koja će nadgledati da li će sve faze biti u skladu s međunarodnim standardima.

Vlahović je rekao i to da će u narednih nekoliko meseci biti objavljeno 40 tendera i aukcija, koje će obuhvatiti i sedam velikih firmi.

On nije želeo da kaže o kojim firmama je reč, ali je nagovestio da se radi o kompanijama iz prehrambene i naftne industrije.

"Velike državne firme neće biti ponuđenje na prodaju barem još dve-tri godine", podvukao je on.


 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu