www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Plavšićeva po dolasku u Beograd zahvalila Vladi Srbije
06. septembar 2001.

Biljana Plavšić i ministar Batić na aerodromu Surčin
Biljana Plavšić i ministar Batić na aerodromu Surčin
Beograd, 6. septembra 2001. (Beta) - Bivša predsednica Republike Srpske Biljana Plavšić, optužena pred Haškim tribunalom za ratne zločine počinjene za vreme rata u Bosni i Hercegovini, sletela je oko 16.40 na beogradski aerodrom.

Biljana Plavšić na aerodromu je zahvalila Vladi Srbije zato što je dala garancije Haškom tribunalu koje su omogućile da ona do suđenja bude u Beogradu, naglašavajući da danas ne bi bila u Beogradu da međunarodna zajednica nema poverenja u demokratske promene u Srbiji.

Garancije za svakoga

Premijer Srbije Zoran Đinđić izjavio je da troškove boravka Biljane Plavšić u Beogradu "neće snositi Vlada Srbije, jer ona obezbeđuje samo garancije da će se Plavšić odazvati ako bude pozvana u Hag". Prema Đinđićevim rečima, "Plavšić ima svoj stan u Beogradu i svi troškovi idu na njen račun".

"Mi ćemo dati takve garancije za svakog Srbina ili jugoslovenskog državljanina koga traži Hag. Želimo da se oko Haga smanje tenzije, tako sto će se što više ljudi koje oni traže braniti sa slobode", rekao je Đinđić u četvrtak novinarima u Vladi Srbije.

"Ovaj događaj i ovu sreću imam da zahvalim Vladi Srbije koja je dala garancije za moj boravak ovde do početka suđenja", rekla je Biljana Plavšić, vidno uzbuđena.

Ministar pravde Srbije Vladan Batić je takođe izrazio zadovoljstvo dolaskom Plavšićeve u Beograd i rekao da je uveren da je to početak najavljene saradnje Beograda i Tribunala.

Batić je naveo da će Vlada Srbije "vrlo verovatno" i ubuduće činiti sve što je u njenoj moći da pomogne jugoslovenskim državljanima optuženim u Hagu.


Plavšićeva se obraća novinarima
na beogradskom aerodromu

Plavšićevu su na aerodromu Surčin dočekali bivši premijer RS Milorad Dodik, potpredsednik Srpske narodne stranke Svetozar Mihajlović i Milica Marković-Elez iz SNS-a, kao i brat Branko Plavšić.

Sudsko veće Haškog tribunala odlučilo je prošle nedelje da Biljana Plavšić bude na slobodi u Srbiji do suđenja, na osnovu garancija koje je dala Vlada Srbije.


 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu