www.srbija-info.yu/vesti  


Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Đinđić i Veselinov razgovarali sa uljarima
06. septembar 2001.



Beograd, 6. septembar 2001. godine - Premijer Srbije dr Zoran Đinđić i ministar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Dragan Veselinov razgovarali su danas sa predsavnicima proizvođača i prerađivača jestivog ulja. Na sastanku je dogovoreno da proizvođači i prerađivači jestivog ulja formiraju radnu grupu i utrvde sve opcije oko cene suncokreta, kako bi se u subotu ponovo sastali sa predstavnicima Vlade i izneli svoje zaključke.

- Dogovorili smo se se da radna grupa osim cene, utvrdi i svoja očekivanja u odnosu na Vladu Srbije i na robne rezerve, kako bi u subotu ponovo seli i našli rešenje. Ono u svakom slučaju neće biti potpuno zadovoljavajuće za oba učesnika, ali neći biti ni potpuno neprihvatljivo. Nama je cilj da sačuvamo standard građana, da ulje ne bude previše skupo, da sačuvamo proizvođače i prerađivačku industriju kako i oni ne bi bili žrtva ovih, prilično neregulisanih uslova na našem tržištu - izjavio je srpski premijer posle sastanka, ističući da Vlada Srbije nema nadležnosti za određivanje cene ulja, ali da je prihvatila sastanak kako bi se pronašao zadovoljavaći kompromis.

Đinđić je rekao da su proizvođači suncokreta nezadovljni cenom od 11,5 dinara po kilogramu koju nude prerađivači . On je dodao da je Savezna vlada nedavno kao zaštitnu cenu odredila 15,75 dinara, dok prerađivači smatraju da ta cena ekonomski nije realna. To je, rekao je Đinđić, dovelo do protesta proizvođača i do blokade postupka otkupa suncokreta.

- Svesni smo da su i prerađivači i proizvođači u teškoj situaciji i da nemaju novac da u jednoj rati plate ljudima njihove proizvode. Zato je Vlada spremna da bude servis, i da pokuša da preko robnih rezervi ponudi kompenzaciju u đubrivima ili poljoprivrednim mašinama - rekao je Đinđić.

Predsednik Nezavisnog sindikata zemljoradnika Srednjebanatskog okruga Milorad Kostić, rekao je da je ovo prvi put posle 50 godina da zemljoradnici dolaze u Vladu Srbije. On je izrazio zadovoljstvo postignutim dogovorom na ovom sastankom.
 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu