www.srbija-info.yu/vesti  


Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Zabranjeno je stvaranje štetnih monopola
06. septembar 2001.



Beograd, 6. septembar 2001. godine - U pismu u kojem se ministar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Dragan Veselinov obraća predsedniku Vlade SRJ, piše da je "na osnovu Antimonopolskog zakona zabranjeno stvaranje štetnih monopola. Ovim zakonom osnovana je i savezna Antimonopolska komisija čiji je zadatak da čuva tržiste od ovakvih monopola".

- Ovo ministarstvo je uvereno da su se stekli uslovi da Antimonopolska komisija ispita praksu poslovnih zajednica u poljoprivredi i prehrambenoj industriji, koje se na zajedničkim sastancima, ili i na drugi način, dogovaraju o jedinstvenim kupovnim, odnosno, prodajnim cenama proizvoda - navodi ministar Veselinov i dodaje:

"Smatramo da je članom četiri Antimonopolskog zakona ova praksa zabranjena i da bi Antimonopolska komisija to mogla da utvrdi, a potom i primeni kaznene odredbe ovog zakona. Nedavnim dogovaranjem predstavnika rafinerija jestivog ulja o otkupnoj ceni suncokreta i soje, kao i o najavljenim zajedničkim sastankom predstvnika mlekarske industrije koji bi trebalo da se dogovore o jedinstvenoj prodajnoj ceni mleka, dati su razlozi Antimonopolskoj komisiji da to srpeči".

- Molim vas gospodine predsedniče Vlade SRJ da Antimonopolskoj komisiji, koja je u vašoj nadleznosti, prenesete stavove našeg ministarstva iz ovog pisma - zaključuje se u pismu ministra Veselinova.
 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu