www.srbija-info.yu/vesti  


Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Identifikovano 26 ubijenih Srba
06. septembar 2001.



Priština, 5. septembra - Od pre godinu i po dana Jedinica za nestala lica pri Unmikovoj policiji u Prištini obradila je 500 slucajeva od 3.600, koliko je bilo prijavljeno nestalih i zatocenih osoba. Od 500 osoba, kako je danas kazao Gvido van Riler, nacelnik Jedinice za nestala lica Unmikove policije u Prištini, 26 ih je identifikovano kao Srbi i potvrdeno je da su ubijeni. Za ostale od ovih 500 je utvrdeno da su pronadeni živi i mnogi od njih su pušteni iz zatvora u kojima su bili zatoceni.

Predstavnici policije UN sumnjaju da je tokom poslednje dve godine na Kosovu bilo 135 ilegalnih zatvora u kojima su bili zatočeni Srbi, a postoje podaci da u Albaniji postoji još šest logora za Srbe, o čemu je istraga u toku.

U Unmikovom štabu u Prištini Monik Finberg, nacelnica kancelarije za nestala i zatocena lica, obavestila je danas novinare da je Unmikova kancelarija sklopila ugovor sa Medunarodnim komitetom za nestala i zatocena lica, a u toku meseca ocekuje se da i vlada u Beogradu sklopi sporazum kako bi se brže radilo na otkrivanju, odnosno identifikaciji onih koji se vode kao nestali.

Derik Paunder, iz Oebsovog odeljenja nadležnog za identifikaciju i šef Oebsovog forenzickog tima, rekao je da je u prošloj godini na teritoriji Kosmeta iz vatrenog oružja ubijeno 350 lica, ali da je u ovoj godini manje ubistava (110).
 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu