www.srbija-info.yu/vesti  


Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Srpski premijer za široku autonomiju Vojvodine
05. septembar 2001.

Premijer Srbije Zoran Đinđić
Premijer Srbije Zoran Đinđić
Zrenjanin, 5. septembra 2001. - Premijer Srbije Zoran Đinđić izjavio je danas da bi Vojvodina trebalo da dobije široku autonomiju, jer su njeni koreni duboki, kao i da je važno da se opštinama vrati puna nadležnost.

Po dolasku u Zrenjanin, gde razgovara s predstavnicima lokalnih vlasti i privrede, Đinđić je izjavio novinarima da bi izvesne autonomne nadležnosti trebalo da imaju svi regioni u Srbiji, ali da one "ne bi bile tako velike kao vojvođanske".

Kasa i Sanino o autonomiji Vojvodine

Potpredsednik Vlade Republike Srbije Jožef Kasa razgovarao je sa šefom posmatračke misije OEBS-a u Beogradu Stefanom Saninom o autonomiji Vojvodine, kao i o odnosima pokrajinske i republičke vlasti. Jožef Kasa je rekao novinarima da je Sanina upoznao sa trenutnom situacijom u Vojvodini i dodao da misli da se rešenja mogu naći na miran način, odnosno "uz dobru volju i rad".

- Rešenja postoje, situacija se može rešiti i drugačije, ne samo na način na koji je to rešeno u bivšoj SFRJ - naglasio je Kasa.

Pema rečima Stefana Sanina na sastanku je razgovarano i o mogućnostima i različitim modelima decentralizacije, koji su uspešno primenjivani u drugim delovima Evrope i koji bi mogli biti primenjeni i u Vojvodini.

On je rekao da je Vojvodina specifična i da su "koreni njene autonomije dublji nego što je potreba za decentralizaciju Srbije".

Ocenjujući da je najvažnije da se opštinama vrati puna nadležnost, Đinđić je rekao da bi opštine, nakon toga, mogle da se udružuju "tamo gde čine prirodnu celinu", a ne da se iz "centra određuje ko će šta da dobije".

Srpski premijer ocenio je da su modeli Švajcarske i Austrije interesantni primeri decentralizacije, jer te zemlje imaju vrlo razuđen sistem nivoa lokalnih i regionalnih samouprava.
 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu