www.srbija-info.yu/vesti  


Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Đinđić u Srednjobanatskom okrugu
05. septembar 2001.

Predsednik Vlade Republike Srbije dr Zoran Đinđić
Predsednik Vlade Republike Srbije dr Zoran Đinđić
Beograd, 5. septembar 2001. godine - Predsednik Vlade Republike Srbije dr Zoran Đinđić svoju današnju posetu Srednjobanatskom okrugu započeo je u poljoprivrednom kombinatu "Žitoprodukt". Tom prilikom Đinđić je uručio ključeve za novih sedam traktora i dva kombajna, koje su poljoprivrednici dobili u zamenu za žito, koje su posle ovogodišnje žetve predali Direkciji za robne rezerve.

Premijer je obišao i poljoprivredno gazdinstvo Dragana Berberskog, jednog od vlasnika novog "Zmajevoj" traktora, i u razgovoru sa domaćinima istakao važnost konkurentnosti naših cena sa cenama u regionu.

Novac od privatizacije u razvoj regiona

- U narednih 15 dana obićićemo još nekoliko regiona, a onda ćemo u Vladi sa nosiocima koncepcije razvoja okruga, sesti i razgovarati o zajedničkoj akciji plana razvoja privrede u Srbiji - istakao je Đinđić dodajući da će novac, koji se dobije privatizacijom preduzeća, uložiti u razvoj tih regione.

- Ako su naše cene više moramo da ih razložimo na komponente i vidimo zašto je tako. Ukoliko je porez u pitanju, smanjićemo ga, a ukoliko je repromaterijal, videćemo da ga nabavimo po nižim cenama - poručio je Đinđić, istićući da ukoliko u jesenjej setvi uspemo da oborimo cenu konkurenata "onda će i krajni rezultat biti bolji nego sada".

Đinđić je posetio i privatnu farmu "Tehnooprema", koja se bavi proizvodnjom jaja i pilića. Obilazeći prostorije sa inkubatorskim sistemima, Đinđić je rekao da su poslednjih godina uništeni veliki kombinati i da je to generalni problem srpske poljoprivredne proizvodnje.

Novac od donatora

Đinđić je za kraj godine najavio pristizanje novca sakupljenog na Donatorskoj konferenciji ističući da brzina zavisi od donatora.

- Sada u našu zemlju dolaze tehničke službe zemalja koje su odobrile projekte, sa ciljem da vide da li ti projekti mogu da se realizuju. Zbog toga na lokalnom nivou treba da se stvore timovi, koji će napraviti biznis planove razvoja regiona, kako bi reforme išle brže - rekao je premijer.

- Danas skoro da i ne postoje veliki proizvođači, na primer, pasulja ili belog luka, tako da ove proizvode uvozimo. Ono što proizvedu individualni poljoprivrednici traje taman toliko koliko i sezona - istakao je i premijer, dodajući da bi ovakve male porodične farme, poput "Tehnoopreme" mogle da budu model za Srbiju u celini.

Mala preduzeća, koja brzo reaguju, prema njegovim rečima, lako se preorjentišu i prilagođavaju savremenim tokovima. Zato je i predložio, saslušavši ideje jednog od vlasnika "Tehnoopreme" Đure Šuice da bi se delatnost ovog gazdinstva mogla da proširi i na uzgoj kanadskih ćurke, da konkurišu za kredit Fonda za razvoj.

Srpski premijer dr Zoran Đinđić izjavio je u Zrenjaninu da srednjebanatski okrug ima dobre potencijale ali, kao i većina okruga u Srbiji, ogroman broj nezaposlenih, nedostatak menadžmenta i kapitala, zapostavljenu infrastrukturu… - Razgovarali smo o ceni suncokreta, kreditiranju kao i aktivnijoj politici Vlade Srbije i banaka, radi ulaganja u poljoprivredu ovog kraja - istakao je predsednik Republičke vlade tokom boravka u Srednjebanatskom okrugu i razgovora sa privrednicima, rukovodstvom značajnih preduzeća, čelnicima opštine Zrenjanin.

U današnjoj radnoj poseti Srednjebanatskom okrugu, osim premijera dr Zorana ĐInđića nalaze se i ministar za finansije i ekonomiju Božidar Đelić, ministar za privredu i privatizaciju Aleksandar Vlahović, ministar za trgovinu, turizam i usluge Slobodan Milosavljević, ministar za saobraćaj i telekomunikacije Marija Rašeta-Vukosavljević i ministar za urbanizam i građevinu Dragoslav Šumarac.

Pročitajte i ...
5. septembar: Srpski premijer za široku autonomiju Vojvodine


 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu