www.srbija-info.yu/vesti  


Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Del Ponte ne zna da li ima živih među otetim Srbima
05. septembar 2001.

Porodice bezuspešno tragaju za nestalom i kidnapovanom rodbinom
Porodice bezuspešno tragaju za nestalom i kidnapovanom rodbinom
Beograd, 4. avgusta - Glavni tužilac Haškog tribunala Karla del Ponte sastala se danas, na kraju zvanične posete Beogradu, sa predstavnicima Udruženja porodica nestalih i kidnapovanih sa Kosmeta i saopštila im da joj nije poznato da li ima živih među 1.300 osoba, koje su kidnapovane u južnoj srpskoj pokrajini.

"Dali smo joj na uvid dokumentaciju o kidnapovanim, a ona je pitala da li smo sigurni da su oni još u životu i zatražila spisak onih za koje mi mislimo da su živi", prepričao je predstavnik Udruženja Sima Spasić deo razgovora sa Del Ponteovom, dodajući da predstavnici Tribunala "pričaju samo o leševima i grobnicama, a o živima ne".

Spasić, koji se sa još nekoliko predstavnika Udruženja sa Del Ponteovom sastao u beogradskoj kancelariji Haškog tribunala, rekao je novinarima da porodice otetih i nestalih zameraju organima republike što njihovi predstavnici nisu prisustvovali tom sastanku.

Zamenik predsednika Saveznog komiteta za Kosovo i Metohiju Vladimir Božović rekao je da je od Del Ponteove zatražio da se formiraju mešoviti timovi za pretragu i proveru lokacija o albanskim logorima za Srbe, u kojima bi, osim UNMIK-a, bili i istražioci Haškog tribunala i jugoslovenski predstavnici.

Prema Božovićevim rečima, Del Ponteova se složila sa tom idejom, dodajući da misija i mandat haških istražitelja treba da budu prošireni i na period posle juna 1999. godine, odnosno posle dolaska međunarodnih snaga na Kosmet.

Prema rečima porodica otetih i nestalih Srba sa Kosmeta, koji su se ispred kancelarije Haškog tribunala u Beogradu okupili noseći slike svojih najmilijih o čijoj sudbini ništa ne znaju, bilo je planirano da sastanku sa Del Ponteovom u Beogradu prisustvuje i tročlana delegacija Udruženja nestalih i kidnapovanih iz Gračanice.Oni, međutim, nisu uspeli da dođu u Beograd, jer su "zaustavljeni u Merdaru".


 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu