www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Peticija za povratak na Kosovo i Metohiju
05. septembar 2001.

Za sada samo jednosmerne izbegličke kolone
Za sada samo jednosmerne izbegličke kolone
Beograd, 4. septembra - Peticiju "Povratak i jednaka prava na Kosovu i Metohiji za sve" potpisalo je u proteklih nedelju dana blizu 100 nevladinih organizacija sa Kosova i Metohije, iz ostalih delova Srbije i iz Crne Gore, saopštilo je danas Udruženje građana za pomoć narodima Kosova i Metohije "Kosovski božur".

Peticiji su se priključile i mnogobrojne nevladine organizacije i institucije iz sveta, kao i preko 300 pojedinaca.

Mreža nevladinih organizacija raseljenih sa Kosova pokrenula je ovu peticiju 27. avgusta.

U peticiji se zahteva da do 1. septembra UNMIK i Kfor objave mesta na Kosovu gde su zatočeni ili pokopani nestali Srbi i ostali nealbanci.

Traži se i da UNMIK i OEBS aktivno uključe zvanične institucije Jugoslavije u rasvetljavanje zločina na Kosovu i sve ostale procese važne za raseljene Srbe i nealbance, kao što je povratak, mogućnost života i rada, bezbednost i sloboda kretanja, političko organizovanje i kontrola izbornog procesa, podseća se u saopštenju.

Zahtevi potpisnika nisu ispunjeni u traženom roku, ali učinjeno je nekoliko važnih koraka u tom pravcu.

"Iako to nije dovoljno, ipak nam pruža nadu da se ovim problemima pristupa odgovorno i dosledno. Organizatori i potpisnici peticije će stoga nastaviti da se svakodnevno i neposredno obraćaju donosiocima odluka i uticajnim ličnostima, vršeći pritisak kako bi ubrzali ispunjenje ovih zahteva, koji su preduslov za dostojanstven život svih stanovnika demokratskog Kosova i Metohije", navodi se u saopštenju.
 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu