www.srbija-info.yu/vesti  


Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Čović: Albanski teroristi ponovo pokušavaju sa se aktiviraju
05. septembar 2001.

Potpredsednik srpske vlade Nebojša Čović
Potpredsednik srpske vlade Nebojša Čović
Brisel, 5. septembra 2001. (Beta) - Predsednik državnog Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju i potpredsednik srpske vlade Nebojša Čović upozorio je juče u Briselu visoke funkcionere Evropske unije i NATO na to da albanske terorističke organizacije ponovo pokušavaju da se aktiviraju na jugu Srbije i to tako što vrše upade iz baza na Kosovu.

Čović je, u intervjuu agenciji Beta, rekao da je ambasadorima u Bezbednosno-političkom komitetu EU i generalnom sekretaru NATO Džordžu Robertsonu predočio da je teško očekivati da će Srbi, koji su sad žrtve na Kosovu, smoći snage da izađu na izbore bez određenih jakih garantija.

Glavna jemstva za Srbe moraju biti da izbori ne znače nezavisnost Kosova, a takođe da će njihova bezbednost i sloboda kretanja biti zagarantovani, dodao je on.

Čović je rekao da su i ambasadori u Evropskoj uniji i Robertson odlučno naglasili da nema reči o nezavisnosti Kosova i dodao da se mora jasno i otvoreno recći šta se danas događa na Kosovu. Potpredsednik srpske vlade je podvukao da je ambasadorima EU i Robertsonu ukazao i na probleme nestalih lica na Kosovu i zatražio pomoć zemalja EU, s tim u vezi, "jer je očigledno da one raspolažu određenim dokumentacijama". Takođe je ukazao i na probleme bezbednosti i slobode kretanja Srba na Kosovu, kao i na sudstvo u pokrajini.

"Veoma je teško očekivati da ipak izađe na izbore na Kosovu jedan narod čija su ljudska prava ugrožena, jedan narod koji je postao žrtva na Kosovu i Metohiji u ovom trenutku, ne sporeći da su to bili i Albanci u jednom razdoblju. Sad su to Srbi, dakle, da taj narod nađe snage i ima toliko poverenja, pa čak i u sopstvene vlasti, da posle potpune zapostavljenosti tokom dve godine, ipak izađe na izbore", rekao je Čović.

Netačne primedbe za jug Srbije

Čović je odbacio kao neutemeljene primedbe oko sprovođenja programa sređivanja stanja na jugu Srbije.

"Ne stoje uopšte ni primedbe na ekonomskom planu...u čitavoj Srbiji nema posla, pa zato nema ni u tom regionu. Ali hajdemo zajedno, zasucimo svi rukave, pokrenimo se za bolju budućnost naše zemlje. Plaši me da to neki ne shvataju, plaši me da nekima nedostaje Milošević i stalna priča o ljudskim pravima. A takvi, čini mi se, zaslužuju da budu zajedno s njim", dodao je on.

On je ukazao i na sinoćni teroristički napad u Bujanovcu.

"Jasno sam ukazao i koja je tu strategija. To je da se oko Kosovske Kamenice i oko Gnjilana, gde se nalaze baze Kosovskog zaštitnog korpusa, nalaze i baze određenih terorističkih grupacije koje predvode Muhamed Đemaili, zvani Rabeli, s njim je zajedno Muhamed Šećiri, zvani Špetim, ne znam, mada me ne bi iznenadilo da je s njima i Šefket Musliu. Te grupe smišljaju i imaju planove da izvode akcije tipa 'hirurški rez' - to su operacije, u kojima manje grupe od četvoro-petoro u toku noći bivaju ubačene na našu teritoriju, izvrše terorističke akcije na vojsku, policiju, podmenu eksplozivno sredstvo i onda, trkom, nazad na Kosovo i Metohiju", kazao je Čović.

Prema njegovim rečima, "mi nemamo nameru da to više tolerišemo i pričamo o ljudskim pravima. Predstavnici albanske nacionalne zajednice će se integrisati u SR Jugoslaviju i Republiku Srbiju. Neka svi koji misle da neće, to sebi izbiju iz glave, kao i oni koji misle da će preko nekakvih ilegalnih skupština pokušavati da proglašavaju nekakve umišljene autonomije, jer je u interesu svih građana da počne normalno da se živi".

"Ja ću se maksimalno zalagati da svi zločinci u regionu budu kažnjeni. A zločine nisu počinili samo Srbi, ili pojedini Srbi. Zločine su itekako činili i neki drugi", rekao je potpredsednik srpske Vlade.

Zamoljen da kaže kako je u NATO reagovao na predočena saznanja srpskih i jugoslovenskih vlasti da na Kosovu i Metohiji postoje baze iz kojih se vrše teroristički upadi na teritoriju Srbije, Čović je rekao da su "oni to zapisali. Generalni sekretar je to veoma ozbiljno shvatio".

"I NATO ima veoma veliki problem na Kosovu i Metohiji...to je kao kad se uđe u živo blato. To treba imati u vidu. Znam da oni ne žele žrtve - ni mi ne želimo žrtve. Ali se plašim da jedna druga strana to pokušava da maksimalno zloupotrebi. Važno je da to mi prepoznajemo".

"Nije moje i neću da u tome navijam. Ono za šta navijam jeste moja zemlja kojoj želim maksimalne svetske standarde i norme, a pod evropskim i svetskim standardima i normama radim i radiću. Prema tome, mora da se sazna i vidi potpuna istina sad, kao što smo imali u onom prethodnom periodu kad je došlo do NATO intervencije na SR Jugoslaviju zbog isticane opasnosti od etničko čišćenja. Isto tako sada ne možemo pravdati etničko čišćenje koje se sprovodi protiv Srba", podvukao je potpredsednik srpske vlade.

Potpredsednik srpske vlade će sa visokim funkcionerima Evropske komisije danas u Briselu razgovarati i o ekonomskoj podršci SR Jugoslaviji, posebno u svetlu "obećanih" sredstava koja su prikupljena na donatorskoj konferenciji.


 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu