www.srbija-info.yu/vesti  


Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Ne postoji kriza vlade, već moralna kriza
03. septembar 2001.

Premijer Srbije Zoran Đinđić
Premijer Srbije Zoran Đinđić
Beč, 3. septembra (Beta) - Premijer Srbije Zoran Đinđić izjavio je da ne postoji kriza vlade, već "moralna kriza koja podseća na staro Miloševićevo doba".

"Optužbe bez dokaza, kampanje, omalovažavanje međunarodne pomoći, sve to podseća na atmosferu u kojoj smo mi ponovo žrtve i u kojoj zloban Zapad smišlja planove protiv nas", rekao je Đinđić u intervjuu bečkom nedeljniku "Profil".

Upitan da li to ugrožava reforme, srpski premijer je kazao da, "objektivno gledano", to nije slučaj, "pošto nema alternative reformama".

"Međutim, subjektivno gledano, ovo je loše, jer demotiviše ljude i gura ih u pasivnost", dodao je on.

Na pitanje da li su konflikti sa jugoslovenskim predsednikom Vojislavom Koštunicom posledica izručenja bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića Haškom tribunalu, Đinđić je odgovorio potvrdno.

"Postoji moralni pritisak. Mi želimo zapadnu pomoć, a po pitanju ratnih zočinaca ne možemo napredovati. Jesmo li mi jedna delotvorna vlada, ili jedna šačica nesposobnih ljudi koji dopuštaju da budu taoci bivših Miloševićevih ljudi?", zapitao je on.

Đinđić je, takođe, rekao da između njega i Koštunice postoji "različit pristup realnosti".

"Ja sam čovek dela. Bolje je nešto pokušati pet puta, čak iako se četiri puta napravi greška, a jednom se uspe. To je bolje nego da se uopšte ne pokuša", naglasio je on.

"Moj princip je akcija, a Koštuničin je čekanje i igra na vreme. U jednom uplašenom i nesigurnom društvu to je, možda, popularnije, ali ne i trajno gledano. Ja, uglavnom, ne mogu sedeti i čekati dok neko drugi na našem mestu rešava probleme", rekao je Đinđić.

Komentarišući rad državnih organa na rasvetljavanju ubistava, Đinđić je rekao da je bivši načelnik Resora državne bezbednosti Rade Marković "uništio odgovorajuće dokumente".

"Zbog toga je nedavno protiv njega izrečena kazna. Veoma je teško u jednom sistemu u kojem su mnoga naređena davana usmeno, u roku od šest meseci rešiti ove slučajeve", rekao je Đinđić u intervjuu "Profilu".

Zamoljen da prokomentariše NATO operaciju u Makedoniji, Đinđcih je kazao da je kratkoročno gledano optimista, ali dugoročno pesimista, uz ocenu da će se za "albansko pitanje", dugorično gledano, morati naći globalno rešenje.

"To bi moglo značiti da Albanci odustanu od svoje ideje promena granica, i da mi izradimo jedan koncept koegzistencije. Na primer, da Albanci dobiju specijalan status, ali u okvirima evropske ideje. Različite grupe Albanaca moraju najpre da sednu i da se dogovore, a mi moramo to pitanje rešiti regionalno. Proces stvaranja nezavisnih država je prošao. Hajde da učestvujemo u evropskoj integraciji, a ne da ponovo krećemo putem koji nas udaljava od Evrope", rekao je premijer Srbije.
 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu