www.srbija-info.yu/vesti  


Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Mihajlović: O mom povlačenju odlučiće merodavni
01. septembar 2001.



Beograd, 1. septembra 2001. (Beta) - Ministar unutrašnjih poslova Srbije Dušan Mihajlović izjavio je da je spreman da napusti ministarsku funkciju pod uslovom da se njegov i rad njegovih saradnika "objektivno oceni", dodajući da će o tome odlučivati "merodavni ljudi".

U intervjuu za današnji "Blic", Mihajlović je izrazio sumnju da bi njegovo povlačenje sa ministarske funkcije doprinelo povratku Demokratske stranke Srbije u republičku vladu i rešenju krize u DOS-u.

"Rešenje krize u DOS-u vidim jedino tako da se o svakom političkom problemu razgovara dobronamerno i samo na osnovu činjenica. Drastična rekonstrukcija vlade ništa ne bi izmenila. Uspeh svake vlade zavisi od ličnosti i njihovih stručnih, radnih i moralnih osobina", rekao je Mihajlović.

Na pitanje da li je spreman da napusti duznost ministra policije i pod kojim uslovima, Mihajlović je odgovorio: "Naravno da jesam, ali da se rad mojih saradnika i moj lični oceni objektivno". On nije odbacio mogućnost da, ukoliko bude smenjen sa ministarske funkcije, nastavi da obavlja dužnost potpredsednika Vlade Srbije i dodao da "o tome treba da odluče merodavni ljudi".

Komentarišući optuzbe da je republička vlada korumpirana i da to treba da istraži Ministarstvo unutrašnjih poslova, Mihajlović je naveo da je na sednici Predsedništva DOS-a, u utorak, utvrđeno da za to nema dokaza i da se "cela halabuka svela na nedokazanu tvrdnju da su dva visoka rukovodioca MUP navodno štitila dvojicu mafijaša u Beogradu".

Mihajlović je naveo da MUP Srbije "nije više zaštitnik kriminalaca u Beogradu", odbacivši kao netačne kritike DŠ-a da MUP nije radio dobro od kada je on ministar policije.

"Naprotiv, zaboravlja se da MUP Srbije nije radio u najbitnijem periodu, a to je od 5. oktobra do februara ove godine, kada je bilo najlakše rasvetliti zločine iz prethodnog režima. Međutim, oni koji su organizovali zločine uništili su dokaze i uklonili tragove", kazao je on.

Na pitanje zašto za sedam meseci, od kada je na čelu MUP-a Srbije, nije rasvetljeno nijedno ubistvo, Mihajlović je kazao da policija nema "pisane dokaze validne za sud" i da je ona "demokratska policija koja više ne bije uhapšene i ne drži ih u srednjevekovnim okovima da bi im torturom iznudila priznanja".

On je kazao da policija "i dalje nema neoborivih dokaza za sudsku proceduru" u istrazi ubistava novinara Slavka Huruvije i Milana Pantića i otmici bivšeg predsednika Predsedništva Srbije Ivana Stambolića.

Mihajlović je odbacio tvrdnje da raspisivanje nagrade od 300.000 maraka za informacije i dokaze o nerasvetljenim ubistvima potvrđuje da MUP Srbije nije u stanju da te slučajeve reši, ocenjujući da je raspisivanje nagrade "samo način da se ubrzaju istrage" o tim zločinima.


 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu