www.srbija-info.yu/vesti  


Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Napredak u saradnji sa UNMIK-om, Čović i Hekerup u ponedeljak u Prištini
30. avgust 2001.



Beograd, 30.avgust 2001.godine - Današnjem sastanku Radne grupe SRJ/UNMIK za nestala i pritvorena lica u Palati federacije, prisustvovali su i Nebojša Čović, šef Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju, Žak Kristijan Kadi, zamenik šefa UNMIK-a Hansa Hekerupa, zadužen za policiju i pravosuđe i predstavnici Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih lica sa Kosova i Metohije.

Kako je posle sastanka u obraćanju novinarima rekao Vladimir Božović, predsednik Podkomiteta za zaštitu ljudskih prava pri jugoslovenskom Komitetu za Kosovo i Metohiju, došlo je do organizacionih promena, tako da će kontakt grupe biti transformisane, a o problemu nestalih i pritvorenih lica sa Kosova i Metohije biće postignuta puna koordinacija na saveznom i republičkom nivou.

"Sa UNMIK-om je postignut napredak u četiri bitna segmenta: rad na konsolidovanju lista nestalih i kidnapovanih, provera i traganje za svim ilegalnim zatvorima na Kosovu i Metohiji, zajednički rad na ekshumaciji i identifikaciji leševa i rad na doslednoj primeni Uredbe 64 koja se odnosi na pritvorene Srbe na Kosovu i Metohiji", istakao je Božović.

On je objasnio da je postignuta puna koordinacija sa MUP Srbije vezano za liste nestalih, koje će biti združene u jednu, precizno proverenu. "Uspostaviće se zajednički timovi za traganje za ilegalnim zatvorima i logorima na Kosovu u koordinaciji sa Nebojšom Čovićem, dok će u radu na ekshumaciji i identifikaciji leševa UNMIK-u predočen sastav timova naših vrhunskih patologa i forenzičara, pri čemu smo insistirali da se s ekshumacijom počne što pre zbog nepovoljnijih vremenskih prilika koje dolaze", rekao je Božović.

Posebno je, prema njegovim rečima, ukazano na preispitivanje svih slučajeva zatvorenih Srba, pri čemu će se razmotriti primena Uredbe 64, uz učešće u odbrani pritvorenih naša 22 advokata. "Tu neće postojati druge procesne pretpostavke, a postupak treba da bude procesno-pravno uređen. Naš zadatak je da ispravimo propuste", kazao je Božović, dodavši da je dogovoreno da se UNMIK-u proslede predmeti zatvorenih Albanaca sa Kosova u Srbiji, a Nebojša Čović je tom prilikom naglasio da su ti slučajevi potpuno otvoreni.

Žak Kristijan Kadi, zamenik Hansa Hekerupa za policiju i pravosuđe, rekao je posle sastanka da nosi vrlo pozitivne utiske. "Prvi sastanak je bio sa Leposavom Karamarković, predsednicom Vrhovnog suda Srbije, a drugi u okviru kontakt grupe na kome je učestvovao gospodin Čović. Želeo bih da napomenem da postoji zajednička želja za konkretnom saradnjom", rekao je Kadi, dodavši da je potrebno obezbediti listu zatvorenih Albanaca - sa imenima, razlogom pritvora i mestom gde su pritvoreni.

"Složili smo se da bude oformljena i specijalna komisija koja će imati po tri srpska advokata i tri advokata sa međunarodne strane", podvukao je Kadi. On je ovom prilikom najavio i susret Nebojše Ccovića sa Hansom Hekerupom u Prištini, u ponedeljak 3.septembra.

Ispred Udruženja porodica nestalih i kidnapovanih, novinarima se obratila Olivera Budimir, generalni sekretar udruženja, koja je pozdravila napore potpredsednika Vlade Srbije Nebojše Ccovića da se nađe rešenje za nestale i kidnapovane.
 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu