www.srbija-info.yu/vesti  


Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Đindic: Necu se više voziti Subotićevim avionom
30. avgust 2001.

Premijer Srbije Zoran Đinđić
Premijer Srbije Zoran Đinđić
Berlin, Cirih, 29. avgusta (Beta) - Premijer Srbije Zoran Đindic izjavio je da se više nece voziti avionom u vlasništvu biznismena Stanka Subotica Caneta, cije se ime pominje u aferi o balkanskoj duvanskoj mafiji.

U intervjuu za švajcarski list na nemackom jeziku "Noje Cirher Cajtung" ("Neue Zuerćer Zeitung"), Đindic je dosadašnje korišcenje letelice u Suboticevom vlasništvu obrazložio kao "nekonvencionalni rad srpske vlade".

Na pitanje da li ce se i ubuduce voziti Suboticevim avionom, Đindic je rekao da "nece, ali da to ni ranije nije bio privatni let".

"Na putu je bila vlada da bi se sastala sa investitorima u Nemackoj. Subotic nije bio sa nama. To je bila štednja, a ne korupcija. U tom trenutku u javnosti još nisu bile izrecene sumnje protiv Subotica", rekao je Đindic.

Premijer Srbije je dodao da njegova "vlada funkcioniše nekonvencionalno" i da "pokušava da ostvari maksimum uz minimalnu cenu".

"Otprilike polovinu naših troškova za putovanja u inostranstvo snose privatnici, prema kojima mi, naravno, ne preuzimamo nikakve obaveze", izjavio je Đindic.

Premijer je potvrdio da je sve to licno objasnio i predsedniku SRJ Vojislavu Koštunici. To što on i Demokratska stranka Srbije ne odustaju od zahteva za ispitivanjem optužbi za korupciju, Đindic je objasnio "namerom da se on (Đindic) i Demokratska stranka na buducim izborima potisnu u drugi plan".

"Nemam ništa protiv istražnih komisija, ali one ne smeju da služe politickoj propagandi. U vladi imamo predstavnika Koštunicine stranke. Nikada se do sada nije usprotivio. Nijednom nas ni Koštunica nije kritikovao. Ali to cini u javnosti i to slabi našu zemlju", ocenio je Đindic.

Upitan zašto on i Koštunica nisu tandem, kada mogu idealno da se nadopunjuju. Đindic je rekao da se "veoma razlikuju" prioriteti koje imaju on i predsednik SRJ.

"Rec je o razlicitim vizijama Srbije. Za mene je najvažnije što je moguce brže ukljucivanje u Evropu. Koštunica razmišlja u vekovnim okvirima", ocenio je srpski premijer.

Izražavajuci uverenje da ce DOS opstati, Đindic je dodao da nije siguran da ce zemlja nastaviti da se krece dosadašnjim tempom.

"Mi sebe kao zemlju i ljude smatramo suviše znacajnim. Mnogi ovde (u Srbiji) misle da nam svet nešto duguje. Evropa nece cekati na nas, novac nece doci sam. Moramo ozbiljno da se borimo da se pokažemo u najboljem svetlu. To moraju da shvate svi clanovi DOS-a, ali smo sada od toga još veoma udaljeni", rekao je Đindic.


 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu