www.srbija-info.yu/vesti  


Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Normalan početak školske godine
30. avgust 2001.

Gašo Knežević
Gašo Knežević
Beograd, 30.avgust 2001.godine - S velikim zadovoljstvom, mogu da kažem da posle deset godina, ova školska godina počinje normalno od 3.septembra, rekao je Gašo Knežević, ministar prosvete Vlade Republike Srbije, obraćajući se predstavnicima medija prilikom radnog doručka posvećenog početku školske 2001/02. godine.

Tom prilikom, ministar Knežević se zahvalio premijeru Vlade Srbije Zoranu Đinđiću i ministru finansija Božidaru Đeliću na razumevanju zbog povećanja plata prosvetarima za 8 odsto, "zbog malog remećenja budžeta". "Zahvaljujem se i sindikatima jer smo uspostavili međusoban odnos poverenja", dodao je ministar Knežević.

On se osvrnuo na glavne probleme u oblasti prosvete, a kao prvi naveo je pritiske koji su postojali prilikom upisa u srednje škole. "Želim da kažem da nijedno pismo nisam poslao direktorima škola da se neko upiše preko veze. Pritisci su bili silni i mnogi su bili otpušteni zbog toga. Granica se zna - 30 plus 2 učenika u odeljenju", naglasio je Knežević.

Ministar prosvete je dodao da će reforma školstva ići korak po korak, uprkos tome što su se morala uvesti dva fakultativna predmeta - veronauka i građansko vaspitanje. "Za sledeću godinu ćemo rasteretiti gradivo za 30 odsto i time otvoriti prostor za interaktivnu nastavu i razgovor s decom", kazao je Knežević, dodajući da je ministarstvo prosvete iniciralo tri nova propisa - Zakon o univerzitetu i izmene i dopune Zakona o osnovnoj i srednjoj školi.

"Nadam se da će Zakon o univerzitetu proći skupštinsku proceduru u oktobru. S druge strane, osnovnim i srednjim školama daće se veća autonomija, kao što je izbor direktora, a time ćemo i decentralizovati sistem", naglasio je Knežević.

O sudbini obrazovanja na Kosovu i Metohiji, Knežević je rekao da je sa UNMIK-om postignut dogovor o nastavi i programu u srpskim osnovnim i srednjim školama, i da se time izašlo u susret zahtevima srpskih roditelja. "Imaćemo odlučujuću reč u imenovanju direktora i time smo izašli u susret zahtevima srpske populacije", objasnio je Knežević.

Tinde Kovač-Cerović, zamenik ministra prosvete, je rekla u vezi donatorskih aktivnosti, da je napravljen dogovor za pomoć sa Svetskom bankom i da će najveći priliv sredstava biti početkom sledeće godine. "Tokom jeseni će u Beogradu biti organizovana donatorska konferencija za školštvo u Srbiji", najavila je Kovač-Cerović i precizirala da će pomoć ići u tri pravca: za opremanje škola, za administrativna pitanja i menadžment, i za obrazovanje nastavnika i reformu plana i programa.
 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu