www.srbija-info.yu/vesti  


Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

MUP intenzivno radi na rasvetljavanju ubistva Gavrilovića
28. avgust 2001.



Beograd, 28. avgust 2001. godine - Intenzivno se radi na rasvetljavanju ubistva Momira Gavrilovića, a MUP Srbije je tim povodom formirao specijalnu ekipu, koja je u međuvremenu dopunjna specijalistima iz ove branše, kako bi se intezivno radilo na rasvetaljavanju ovog zločina. Za sada nemamo konkretnih rezultata, koji bi ukazivali na izvršioca i eventuralnog naručioca ovog ubistva - izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare kapetan Dragan Karleuša, zamenik načelnika Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala.

Načelnik Resora javne bezbednosti i pomoćnik ministra unutrašnjih poslova general pukovnik Sreten Lukić naglasio je da MUP sada može da garantuje diskreciju onima koji se jave povodom raspisane nagrade od 300.000 nemačkih maraka za pružanje informacije o 21-om ubistvu i jednoj otmici. Prema njegovim rečima, izvršioci ovih dela, ukoliko se jave i pruže podatke, imaće olašavajuću okolnost na sudu kada im se bude određivala kazna.

- Raspisivanje nagrade je u svetu normalna praksa. To nije nikakav poslednji trzaj, kako to neki pričaju. Osnovna zamisao je da rešimo ovaj slučaj, a smatramo da je iznos od 300.000 maraka primamljiva suma, koja će nas dovesti do izvršilaca - rekao je Lukić, dok kapetan Karleuša nije želeo da iznese informacije o odživu građana.

Odgovarajući na pitanje novinara, Karluša je rekao da je MUP poseduje konkretne podatke o masovnim grobnicama u Srbiji.

- Zaršena je procedura u jednoj masovnoj grobnici u Batajnici, gde je iskopano 36, a možda i 40 leševa, kako kažu stručnjaci. U toku je iskopavanje druge masovne grobnice na lokaciji u Batajnici, u kojoj je do danas iskopano 230 leševa. Naglašavam da iskopavanja u ovoj drugoj grobnici nisu okončana, a pretpostavalja se da je ovaj broj leševa znatno veći - rekao je Karleuša, dodajući da je procedura obdukcije i identifikacije u toku.

Prema njegovim rečima, zaršena je obdukcija iz prve jame i nalaz je predat nadleznom tužilaštvu. Karleuša je dodao da je proces identifikacije iz ove jame u toku i naglasio da je taj posao "dosta komplikovan, a između ostalih, radi se i primenom metode analize DNK".

- Sličan posao predstoji i na području Perućca. U međuvremenu, završeno je iskopavanje dve jame na području Petrovog Sela, gde je ukupno iskopano 75 tela - rekao je Karleuša.

On je dodao da je utvrđivanje eventualne odgovornsti povodom masovnih grobnica u toku, ali je istako da "taj postupak nije ni malo jednostavan". Kako je rekao, kada budu prikupljeni svi relevantni podaci za podnošenje krivične prijave, ona će i biti podneta.


 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu