www.srbija-info.yu/vesti  


Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Bezbednost Srba na Kosovu je zadatak Albanaca
27. avgust 2001.



Beograd, 27.avgust 2001.godine - Nebojša Čović, potpredsednik Vlade Republike Srbije i šef Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju, rekao je posle razgovora sa generalom Karlom Kabiđozuom, bivšim komandantom KFOR-a na Kosovu Metohiji, a sada komandantom italijanskog kontigenta NATO-a u Makedoniji, da su se razgovori koji su danas vodili u Vladi Srbije odnosili na tri teme - jug Srbije, Kosovo i Metohiju i Makedoniju.

''Napravili smo jednu analizu stanja na Kosovu i Metohiji i zaključili da bezbednost jedne nacionalne zajednice možete obezbediti uz pomoć UNMIK-a i KFOR-a neko vreme, a to nije dugoročno rešenje. Bezbednost srpske zajednice i drugog nealbanskog življa je zadatak albanske nacionalne zajednice. Postavlja se pitanje zašto se to ne učini odmah, nego se navodno čeka dobijanje nezavisnosti?'', rekao je Čović.

Očigledno je, prema Ccovićevim rečima, da međunarodna zajednica ne želi nezavisnost Kosova, već traži sprovođenje Rezolucije UN 1244 jer ona drži stabilnost u regionu. '' Ja nisam za rešenje koje vodi u sukobe i žrtve, ali plašim se da radikalni elementi albanske zajednice to žele. Oni su ostavili pojedine organizacije u segmentima koji funkcionišu i time sprovode suptilno etničko čišćenje, a najviše su na udaru Srbi'', kazao je Čović i dodao da OVK nije razoružana već samo ''prepakovana''.

Šef Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju, ponovio je još jednom da su najveći problemi na Kosovu vezani za nestala i kidnapovana lica, a da ''uskoro mora početi ekshumacija, identifikacija leševa, iskopavanje grobnica.'' ''Podaci o nepostojanju logora na Kosovu se moraju eksplicitno dati, a svi koji su počinili zločine i za to moraju odgovarati'', podvukao je Čović.

General Kabiđozu je u kratkom obraćanju rekao da je došao da prenese poruku prijateljstva i podrške Italije potpredsedniku Vlade Srbije Nebojši Ccoviću u ovom periodu. ''Koristim ovu posetu i priliku da se vidim sa zvaničnicima republičke i savezne Vlade, kao i sa zvaničnicima
 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu