www.srbija-info.yu/vesti  


Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Branićemo Vladu po svaku cenu
25. avgust 2001.

Nenad Čanak
Nenad Čanak
Beograd, 25. avgusta 2001. (Beta) - Predsednik Skupštine Vojvodine Nenad Čanak izjavio je da će vojvođanske stranke "po svaku cenu braniti" Vladu Srbije premijera Zorana Đinđića.

- Nasrtaj na vladu insinuacijuma DŠ o korupciji je nešto do te mere nedopustivo da sam ja otvoreno rekao da ćemo po svaku cenu braniti vladu premijera Đinđića. Ona je najbolja koju Srbija u ovom trenutku ima i može da ima...Ovog trenutka je najbitnije da ta vlada krene u reforme sistema - rekao je Čanak u intervjuu za vikend izdanje lista "Danas".

Komentarišući optužbe koje je prethodno izneo na račun predsednika SRJ Vojislava Koštunice da je nameravao da organizuje državni udar, Čanak je kazao da je o tome već bilo reči unutar DOS-a i da poseđuje argumente za ono što je rekao.

- Uskoro će biti oformljena komisija koja će se zabaviti tim optužbama jer neću odustati od toga da se istina istera na videlo. Sada se od te izjave svi ograđuju što je razumljivo jer je stvar sprečena, ali i Koštunica je i sam reterirao. Shvatio je da će ga dalje agresivno ponašanje skupo koštati. Ja ipak neću odustati da se obelodane svi detalji i imana vezani za realizaciju tog plana - rekao je Čanak, koji je i predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine.

On je, takođe, kazao da je na sastanku DOS-a u Novom Sadu postignuta "konsenzulana saglasnost" o pristupanju promenama Ustava Srbije, kao i o zaduživanju Vlade Srbije da napravi konkretan plan o tome koje će ingerencije u roku od dve nedelje biti vraćene pokrajini.

Ako sve bude kako je dogovoreno, dodao je on, to će moći da se realizuje za nekoliko nedelja, na prvoj sednici Skupštine Srbije.

- Ako obećanja ne budu ispunjena, jasno je da ćemo morati da pribegnemo tipu borbe koju smo vodili protiv Miloševića, tada kao partija u opoziciji, a sada kao ceo jedan parlament u opoziciji, jer je sigurno da većina poslanika u Skupštini APV privata naše stavove o autonomiji, o čemu je, uostalom, usvojena i Platforma Skupštine Vojvodine - kazao je Čanak.

Upitan kada očekuje da će pokrajinska skupština dobiti nadležnosti nad profitabilnim sektorima, on je odgovorio da je "fokus interesovanja na profitabilnim sektorima", odnosno da Skupštini APV "autonomija ne znači ništa ako ona ne znači kontrolu nad resursima".

- Ne očekujem u tih prvih dve nedelje pomake na tom planu. To zavisi od političke volje u DOS-u, a ona još uvek nije u tim koordinatama - rekao je Čanak i dodao da je razlog za to postojanje straha da autonomija Vojvodine deluje kao gubljenje kontrole nad delom teritorije zemlje.

- Ispada, paradoksalno, da DOS koji sedi u Skupštini Srbije ne veruje DOS koji sedi u Skupštini Vojvodine, niti veruje DOS-ovima u opštinskim skupštinama. Ta polarizacija se najzad pokazuje u svom pravom krugu na pitanju - ko odlučuje o resursima, čak i kada je reč o istoj političkoj opciji - rekao je Čanak u intervjuu za "Danas".


 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu