www.srbija-info.yu/vesti  


Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Apel za pomoć u pronalaženju nestalih na Kosmetu
24. avgust 2001.



Beograd 24. Avgust 2001.godine (Tanjug) - Sekretar Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na Kosovu i Metohiji Olivera Budimir izjavila je danas Tanjugu da je sa redovnog nedeljnog sastanka s predstavnicima beogradske kancelarije UNMIK-a upućen apel predsedniku Helsinškog komiteta za ljudska prava Šefku Alomeroviću i šefu Ombudsmana za Kosovo Marku Antoniju Novickom za intenziviranje istrage u rasvetljavanju sudbine nestalih osoba na Kosmetu.

Budimir je rekla da redovni susreti četvrtkom s predstavnicima UNMIK-a u Beogradu, kao i donedavni štrajk glađu članova njihovog udruženja u Gračanici imaju samo jedan cilj - da se međunarodna zajednica zainteresuje za "našu ličnu tragediju".

"Više od 1300 lica nealbanske nacionalnosti oteto je na Kosovu i Metohiji samo u periodu od 1998. do 2001. godine", rekla je Budimir i dodala da su najvećim delom otmice učinjene u prisustvu svedoka.

"Apelom Alomeroviću i Novickom, molimo da predstavnici međunarodne zajednice na Kosovu iniciraju istrage prema iskazima svedoka o lokacijama na koje se sumnja da su radni logori ili zatvori u kojima se drže nestali Srbi", kazala je Budimir. Ona je apelovala da UNMIK i Kfor organizuju izlaganje predmeta i ličnih stvari sa pronađenih i ekshumiranih leševa i da članovima porodica nestalih pokažu slike sa uviđaja ubijenih osoba, jer bi to bila bitna pomoć pri identifikaciji mrtvih.

"Postoje indicije da Albanci, u cilju prikrivanja istine o svojim zlodelima, namerno prekopavaju grobove s neidentifikovanim leševima, kao i označena srpska pravoslavna groblja, pa se UNMIK i Kfor na Kosovu mole da se ta 'naša sveta mesta' zaštite od zloupotrebe", istakla je Budimir.


 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu