www.srbija-info.yu/vesti  


Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Glasine ometaju rešavanje problema nestalih lica
24. avgust 2001.



BEOGRAD, 24. avgusta 2001. (Beta) - Šef civilne misije UN na Kosovu (UNMIK) Hans Hekerup izjavio je da da se u rasvetljavanju sudbine nestalih i kidnapovanih lica na Kosovu mora krenuti od činjenica, a ne od glasina čije je širenje u cilju održavanja nade "veoma okrutna taktika".

U autorskom tekstu koji objavljuje beogradski dnevnik "Politika" u petak, on navodi da i pored objavljivanja rezultata istraga UNMIK-a i nedavnog uključivanja novinara iz Srbije u neke od tih istraga, pojedini mediji u Srbiji i dalje izveštavaju o postojanju na Kosovu ilegalnih zatvora za Srbe.

"Ne samo da ovakve priče daju lažnu nadu onima koji su izgubili svoje voljene već idu na štetu čitavom društvu, ometajući tako istinske napore da se pronađu nestali na Kosovu", ocenio je Hekerup i dodao da pod istinskim naporima podrazumeva "rad zasnovan na policijskim dokazima, činjenicama i svedočenjima porodica - a ne glasine".

On je u tekstu predstavio trenutnu situaciju u vezi s pitanjem nestalih lica, navodeći da su stručnjaci Haškog tribunala za ratne zločine tokom 1999. i 2000. godine ekshumirali 4.000 tela na Kosovu, od kojih je 1.200 i dalje neidentifikovano. Hekerup je dodao da je 900 neidentifikovanih tela pažljivo označeno i sahranjeno na opštinskim grobljima na Kosovu, a 300 tela su na UNMIK-ovim grobljima u Suvoj Reci i Dragodanu. Prema njegovim rečima, sudbina oko 1.300 Srba i 2.700 Albanaca još uvek je nepoznata.

Hekerup je istakao da je neophodna saradnja sa porodicama žrtava, navodeći da na Kosovu oko 1.500 albanskih i srpskih porodica još nisu dale podatke policiji o nestaloj osobi.

Kao primer uspešne saradnje UNMIK-a, međunarodnih organizacija i kontakt grupe SRJ-UNMIK, Hekerup je naveo resavanje slučaja nestale Petrije Piljević za koju je utvrđeno da je 1999. godine ubijena u Prištini, i čije su posmrtni ostaci prošle nedelje predati njenoj porodici u Srbiji.
 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu