www.srbija-info.yu/vesti  


Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Prepoznati potencijale i krenuti putem razvoja
23. avgust 2001.

Premijer i ministri u neformalnom razgovoru sa građanima
Premijer i ministri u neformalnom razgovoru sa građanima
Kruševac, 23. avgust 2001. godine - Prilikom posete Rasinskom okrugu, koji je otpočeo razgovorom delegacije Vlade Srbije sa predstavnicima lokalne vlasti i privrednicima u zagradi SO Kruševac, srpski premijer dr Zoran Đinđić je istakao da predstavnci Vlade nisu došli u protokolarnu posetu, već sa ciljem da se napravi akcioni plan za razvoj ovog kraja.

- Formiraćemo timove po regionima sa zadatkom da definišemo koji su to proizvodi sa kojima na svetskom tržištu možemo da konkurišemo, a da pri tom budemo bolji od drugih. Svež novac kod nas može da dođe putem zdravih investicija, a ukolilko znamo šta hoćemo, možemo da se uključimo u privrednu utakmicu - istakao je premijer Đinđić.

Školska godina, konačno, počinje normalno

Nakon obilaska regiona gde su posetili opštinske organe vlasti, privredne, školske i finansijske institucije, premijer i ministri održali su zajedničku konferenciju za novinare.

Prema rečima ministra prosvete Gaše Kneževića izrazio zadovoljstvo što će posle deset godina jedna školska godina početi "normalno, jer će plate biti isplaćene iz realnog budžeta".

- Izdvojeno deset miliona DEM za rekonstrukciju škola, a očekujemo novac iz donacija, pre svega iz Japana. Takođe, izražavam zadovoljstvo zbog procesa decentralizacije u oblasti prosvete, što znači da prosvetni radnici žele da uzmu sudbinu u svoje ruke - istakao je Knežević.

Ministar urbanizma i građevine Dragoslav Ssumarac je najavio pomoć Ministarstva i Vlade opštinama koje nemaju dovoljno sredstava za izradu urbanističkih planova, čime će se građanima omogućiti da u bržem roku dođu do dozvola za gradnju.

Prema njegovim rečima, "samo ukoliko znamo kojim potencijalima raspolažemo, i kako da prevaziđemo probleme koji nas sprečavaju da ih stavimo u funkciju, možemo krenuti putem razvoja".

- Neophodno je da predstavnici lokalne vlasti i stručnjaci naprave precizne analize šta su ciljevi razvoja, ko su nosioci odgovornosti i koji su rokovi za ostvarivanje ovih ciljeva. Samo sa takvim načinom razmišljanja možemo da ostvarimo strategiju koju ova Vlada potencira - ne da prezivljavamo, već da se razvijamo - istako je Đinđić.

Posle iznošenja podataka o brojnim ekonomskim problemima ovog kraja od strane predstavnika lokalne vlasti, premijer je naglasio da je "osnovno pitanje koliko je Kruševac spreman da krene u reforme i koliko ima jasnu viziju o planovima razvoja".

Prema Đinđićevim rečima, šansa postoji, tržište se sve više otvara prema našoj zemlji, a na nama je samo da to na pravi način iskoristimo.

- Ja vam garantujem da ukoliko imate dobre ljude sa jasnim biznis planovima, ja ću vam pronaći investitore. Jedini potencijal koji mi imamo jesu ljudi, ali oni moraju da znaju šta je to što mogu da ponude - istak'o je premijer Đinđić i od predstavnika lokalne vlasti zatražio detaljnu analizu regiona i njegovih potencijala.

Predsednik Vlade Republike Srbije je izrazio nadu da je ovo poslednja generacija koja će raspravljati o regulisanju dugova, jer srpska vlada hoće da "podvuče crtu" i da umesto traženja kredita i otpisa dugova, planira i investira u budućnost zemlje.

Turizam i zdrava hrana strategija razvoja Kruševca

Prema rečima predsednika SO Kurševac Save Popadica, ceo ovaj okrug razmišlja o tome da strateško opredeljenje razvoja ovog kraja treba da budu turizam i proizvodnja zdrave hrane.

- Ukoliko mi ponudite precizne analize prema kojima će taj vaš proizvod biti konkuretan, možemo da razgovaramo o investiranju u ove grane - obećao je srpski premijer dr Zoran Đinđić.

Govoreći o predstojećoj privatizaciji, Đinđić je rekao da će predstavnici loklane samouprave podneti najveći deo odgovornosti i naglasio da je "dosta bilo prakse po kojoj su se iz jednog centra pravili planovi".

- U septembru ili oktobru bi trebalo da dođemo na listu zemalja koje imaju međunarodnu garanciju da u njih može da se investira - poručio je Đinđić izražavajući očekivanja da "ćemo u potpunosti uspeti da regulišemo pitanje dugova pred Pariski klub".

Đinđić je istakao da očekuje da će predstavnici Vlade Srbije uspeti da obiđu sve regione u Srbiji, te da u saradnji sa predstavnicima lokalne vlasti, stručnjacima i javnim radnicima, uspeti da naprave plan razvoja Srbije.

U delegaciji Vlade Srbije, koja se nalazi u poseti Rasinskom okrugu, osim premijera Đinđića, nalaze se ministar za finansije i ekonomiju Božidar Đelić, ministar za privredu i privatizaciju Aleksandar Vlahović, ministar prosvete i sporta Gašo Knežević, ministar urbanizma i građevine Dragoslav Šumarac, kao i predstavnici ministarstava za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i saobraćaja i telekomunikacija.


 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu