www.srbija-info.yu/vesti  


Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Vlada će pružiti pomoć u privatizaciji "Župe"
23. avgust 2001.

Premijer se upoznaje sa privrednim kapacitetima Rasinskog okruga
Premijer se upoznaje sa privrednim kapacitetima Rasinskog okruga
Kruševac, 23. avgust 2001. godine - Prilikom posete fabrici hemijskih preparata "Župa" u Kruševcu, ministar za privredu i privatizaciju Aleksandar Vlahović je naglasio da je, pre nego što počne privatizacija ovog preduzeća i pre pristupanja tenderskoj prodaji, neophodno da ono bude oslobođeno potraživanja, u čemu će Vlada pružiti punu pomoć.

Ministar je, takođe, izrazio spremnost Vlade da podrži investiranje i socijalne programe u ovom kolektivu.

- Ministarstvo je sredinom jula raspisalo konkurs u "Fanenšajl Tajmsu" za finansijske savetnike za naša velika preduzeća, među njima i za "Merimu" i za "Župu". Dobili smo 35 ponuda najvećih investicionih banaka i konsultanskih kuća za sva preduzeća, a za mesec dana ćemo izabrati finansijskog i pravnog savetnika, koji su najbitnija karaka u privatizaciji. Iza toga počinje priprema investicionog tendera i nadam se da će ovo preduzeće biti privatizovana do aprila sledeće godine - rekao je Vlahović.

Premije Srbije dr Zoran Đinđić je tokom posete "Župe" još jednom naglasio potrebu da i ovo preduzeće mora da proceni koji su to proizvodi prihvatljivi kako domaćem tako svetskom tržistu.

- Mi deset godina nismo prisutni na svetskom tržištu, a ono ne trpi odsustvo već traže nove dobavljače. Ipak, "Župa" ima neke tehnologije koje su i sada prihvatljive iz dela sredstava za zaštitu bilja, pogotovu onih koja se baziraju na bakru, a on je naša domaća sirovina. Tu možemo da budemo proizvođači i za Evropu i za svet - rekao je direktor "Župe" Dragan Tomić, ističući da su prednosti ovog preduzeća sačuvani kapaciteti, poznavanje tržišta i veza sa naučnim institucijama u zemlji i svetu
 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu