www.srbija-info.yu/vesti  


Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Udruženja traže odgovor međunarodne zajednice
21. avgust 2001.



Beograd, 21. avgusta 2001. (Beta) - Više od 30 udruženja i organizacija iz čitave Srbije, zatražilo je od predstavnika međunarodne zajednice da pronađu i javno objave mesta na kojima su "zatočeni ili pokopani" nestali Srbi i nealbanci iz te pokrajine.

Predstavnici 34 udruženja, u današnjem saopštenju, zahtevaju i od jugoslovenskih vlasti da se "aktivno uključe u rasvetljavanje svih zločina" na Kosovu, a da im međunarodna zajednica prethodno omogući isti pristup koji imaju "institucije UN pri pronalaženju grobnica u Srbiji".

Te organizacije traže od OEBS-a da "istinski osigura slobodne izbore" na Kosovu, i omogući potpunu slobodu kretanja, političkog organizovanja i kontrole tog procesa za sve građane, uz ocenu da ti uslovi "za sada ne postoje ni u munimalnom obliku dostojnog čoveka".

Među navedenim zahtevima srpskih udruženja je i realizacija povratka 250.000 raseljenih nealbanaca na Kosovo i Metohiju, uz iste političke aktivnosti kojima je ostvareno vraćanje više od 7.000 Albanaca u tu pokrajinu.

Od humanitarnih organizacija, posebno onih koje se bave ljudskim pravima, ta udruženja očekuju "ukazivanje na svakodnevna ubistva, otmice i druga kršenja prava Srba i nealbanaca na Kosovu" i zalaganje da se njihovi počinioci kazne.

"Do sada, međutim, vlasti UN na Kosovu nisu razrešile sudbinu bezmalo ni jednog od 1.300 nestalih Srba i drugih nealbanaca sa Kosova, niti srpskih političkih zatvorenika u kosovskim zatvorima", ocenila su udruženja.

Ona takođe upozoravaju da bez "razrešenja sudbina svih nestalih", neće biti ni međuetničkog poverenja, ni demokratskog Kosova.
 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu