www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Jugoslovenski umetnici na festivalu u Italiji
20. avgust 2001.



BARI, 19. avgusta (Tanjug) - U Bišeljeu, italijanskom gradu na jadranskoj obali, je u prisustvu više od 5000 ljudi svečano otvoren 14. Mediteranski festival, na kojem je među 28 zemalja učesnica i Jugoslavija.

Organizator i domaćin manifestacije su ukazali posebnu pažnju jugoslovenskoj delegaciji na čelu s ministrom kulture u vladi Srbije Branislavom Lečićem.

Ministar Lečić je u pozdravnoj reči naglasio da je naša delegacija, iako nije prvi put na festivalu, veoma uzbuđena, jer u Srbiji ništa više nije kao što je bilo, ukazujući pritom na velike reforme društva koje su započete u Srbiji. On je istakao da je teško izvršiti potrebne promene za kratko vreme i postati stabilna demokratska država sa slobodnim demokratskim institucijama.

Lečić je dao i intervju za italijansku televiziju u kojem je istakao da su demokratske promene u Srbiji dubok i trajan proces, ali je napomenuo da bi i svet trebalo da promeni svoje ponašanje prema Srbiji, čime bi se dao još veći podsticaj razvoju demokratije u našoj zemlji.

Ministar Lečić sastao se sa ambasadorima i visokim predstavnicima nekih zemalja učesnica, a narednih dana se očekuju i drugi susreti. Pored Lečića pozdravnu reč uputili su i Dubravka Radević, funkcioner Ministarstva inostranih poslova SR Jugoslavije, i Dragan Mraović, generalni konzul SR Jugoslavije u Bariju.

Dušan Kovačević, direktor Zvezdara teatra, i ministar Lečić imali su razgovore o pozorišnoj saradnji sa teatrom Abelijano iz Barija, a ovih dana očekuju se slični razgovori sa direktorima pozorišta Nova teatarska produkcija iz Rima Đanijem Skenom i Škole teatra iz Fođe Pinom Kazolarom.

Zvezdara tetar će sutra u Bišeljeu prikazati predstavu "Kontejner sa pet zvezdica" Dušana Kovačevića sa Branislavom Lečićem u glavnoj ulozi, dok će ansambl za ranu muziku Renesans nastupiti na Festivalu 23. avgusta.

U okviru književnog programa nastupiće poznati pesnik Dragomir Brajković, kao dobitnik italijanske književne nagrade Padus Amoenus sa ovu godinu.
 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu