www.srbija-info.yu/vesti  


Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

DSS povukao svoje predstavnike iz Vlade Srbije
18. avgust 2001.



Beograd, 17. avgusta 2001. (Beta) - Demokratska stranka Srbije odlučila je da povuče svoje predstavnike iz Vlade Srbije, ističući da nije spremna da saučestvuje u "daljem vladinom samozavaravanju i obmanjivanju građana Srbije", navodi se u saopštenju te stranke.

Predsedništvo DSS donelo je u petak odluku o povlačenju potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Pravdića, ministra zdravlja Obrena Joksimovića i zamenika i pomoćnika ministara, iznoseći kao razlog nesposobnost vlade da se izbori sa organizovanim kriminalom.

"Opravdano se postavlja pitanje uživa li organizovani kriminal zaštitu i podršku pojedinih delova vlasti, ili je pak Vlada Srbije nesposobna da se sa njim razračuna. Umesto da se odlučno uhvati u koštac sa glavnim neprijateljem, vlada svoju nesposobnost prikriva tragajući za krivcima među domaćim i stranim novinarima, tvrdeći da njihovo pisanje o organizovanom kriminalu sabotira reforme u Srbiji", saopštila je DSS.

U saopštenju se ocenjuje da pojedini članovi vlade, u želji da opravdaju slabe rezultate sopstvenog rada, organizuju "unutrašnji politički rat u DOS-u, medijske hajke i blaćenja na kojima bi im pozavideli i najozloglašeniji Miloševićevi medijski likvidatori".

"Predsedništvo DSS upozorava da nijedan organizovani lanac kriminala nije prekinut niti su njegove vođe kažnjene, kao i da nijedno ubistvo, od mnogobrojnih koja su toliko potresala javnost, nije rešeno. Naprotiv, kriminal se razmahnuo, dogodila su se nova ubistva i nove otmice. Narod ne samo da nije oslobođen straha od kriminala i kriminalaca, nego je taj strah postao još dublji", navodi se u saopštenju.

DSS najavljuje da će pitanje odgovornosti Vlade Srbije za sadašnju situaciju u zemlji postaviti, ne samo u okviru DOS-a, već i u Skupštini Srbije.

Đinđić: Nije vreme za rekonstrukciju Vlade



Beograd, 21. avgusta 2001. - Predsednik Vlade Srbije Zoran Đinđić izjavio je u utorak, 21. avgusta, da sada nije vreme da se razgovara o rekonstrukciji Vlade, jer je Demokratska stranka Srbije već javno "u inkvizitorskom stilu" iznela presudu o njenom radu.

- Ministarstva Vlade Srbije su podnela izveštaje o svom radu i rasprava je mogla već da počne, kao i što je prvobitno dogovoreno, krajem avgusta. Mislim, međutim, da sada ne postoji razlog za nju, jer je rekonstrukcija Vlade podrazumevala jedan normalan odnos u njoj i DOS-u. Tema formiranja novih ministarstava odnosno potpredsedničkih zaduženja, kao što je ono za upravljanje velikim privrednim resursima, ostaju - rekao je Đinđić, navodeći potpredsedničko mesto za Velimira Ilića i za predstavnika muslimanske zajednice u Srbiji.

Na pitanje šta misli o zahtrevu DŠ-a da dobije ministarstvo policije i pravde, Đinđić je rekao da je to video u novinama i izrazio čuđenje da stanka koja kritikuje Vladu da ništa nije uradila u sferi ekonomije traži bas ta dva ministarstva.

- Dok se ne razreši slučaj ubistva Gavrilovića, ne može se ni voditi normalna diskusija o radu Vlade Srbije. U MUP-u su svi angažovani na rasvetljavanju ove afere i ako se ispostave optužbe kao tačne, svi koji su učestvovali u tome, biće kažnjeni. U suprotnom, neko će odgovarati za širenje lažnih vesti i vođenje kadrovske politike DB-a u privatnim krugovima i institutima - rekao je premijer, naglašavajući da će on i Vlada Srbije tražiti javno izvinjenje zbog izvođenja na stub srama.

Đinđić je istakao da će se sresti i sa predsednikom SR Jugodslavije Vojislavom Kostunicom, ali nije hteo da precizira kada će do sastanka doći.

R E A G O V A N J A


 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu