www.srbija-info.yu/vesti  


Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

UNMIK će tragati za eventualnim logorima na Kosovu
16. avgust 2001.



Beograd, 16.avgust 2001.godine - Predstavnici Udruženja rodbine nestalih i kidnapovanih lica sa Kosova i Metohije razgovarali su danas sa članovima Saveznog komiteta za Kosovo i Metohiju i Podkomiteta za ljudska prava. U zajedničkom obraćanju novinarima posle sastanka, Momčilo Trajković, predsednik Saveznog komiteta je rekao da je analizirana celokupna situacija oko kidnapovanih i nestalih lica na Kosovu i Metohiji.

"Razgovarali smo o nastavku traženja nestalih i kidnapovanih, kao i o nastavku rada na identifikaciji leševa. Dogovoreno je da smelije i hrabrije uđemo u identifikaciju ubijenih", rekao je Trajković, dodavši da će se ubuduće svakog četvrtka održavati sastanci sa Udruženjem porodica nestalih i kidnapovanih.

Vladimir Božović, predsednik Podkomiteta za ljudska prava, istakao je da je sa UNMIK-om postignut dogovor da njihova specijalna jedinica od 65 ljudi vrši sve provere lokacija eventualnih logora za Srbe na Kosovu i Metohiji."Zadovoljni smo i napretkom po pitanju ekshumacije i identifikacije leševa, gde će biti uključeni i naši stručnjaci, patolozi i kriminolozi", rekao je on i dodao da je identifikacija 6 leševa završena sa sudsko-medicinskog aspekta, dok su sa krivično-pravnog ti slučajevi tek počeli.

Prema podacima UNMIK-a je dosada, prema njegovim rečima, otkopano 1256 neidentifikovanih leševa na 930 lokacija na Kosovu i Metohiji.
 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu