www.srbija-info.yu/vesti  


Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Bez Programa Vlade "Zastava" bi otišla pod stečaj
16. avgust 2001.

Aleksandar Vlahović
Aleksandar Vlahović
Kako teče izjašnjavanje radnika koji su se našli na spiskovima kao tehnološki višak?

- Pre našim informacijama izjašnjavanje onih radnika koji su se našli na spiskovima za tehnološki višak, dobro se odvija, a protest u krugu fabrike polako jenjava. Radnici se izjašnjavaju za jednu od tri ponuđene varijante - prelazak u preduzeće "Zastava zapošljavanje i obrazovanje", uzimanje otpremnine ili odlazak na tržište rada. Očekujemo da se svi odluče do subote, a da od početka sledeće nedelje Vladin tim dobije izveštaj. Posle toga, radnici koji se odluče za prelazaku "Zapošljavanje" potpisaće Ugovor, isto kao i oni koji reše da uzmu otpremninu u iznosu od 200 maraka za svaku godinu provedenu u ovom preduzeću. Njima će novac, kao što je predviđeno po Sporazumu koji su potpisali predstavnici svih sindikata, rukovodstva i Vlade Srbije, biti isplaćen u roku od sedam dana.

Da li imate kontakte sa Samostalnim sindikatom "Automobila" i sa organizatorima protesta u krugu fabrike?

- Tokom cele prošle nedelje imali smo kontakte sa Samostalnim sindikatom i kao tokom dogovora oko Sporazuma, oni su podržali aktivnosti vlade. A Vlada Srbije je jasna u svom stavu - nema revizije, jer su ga podržali svi sindikati. Uostalom mi smo, pre svega zbog radnika "Automobila" organizovali referendum i kao što je već poznato, samo 40 zaposlenih se izjasnilo protiv programa. Zato je veliko pitanje ko stoji iza tog Inicijativnog odbora i ko organizuje proteste i kako sve dezinformiše radnike.

Koje su glavne smernice vladinog Programa za oporavak "Zastave"?

- Sam program oživljavanja Zastave sastoji se od nekoliko povezanih elemenata, koji se ne mogu sprovoditi jedan bez drugog. Neophodnu dekompoziciju sadašnjeg holdinga nije moguće izvršiti bez rešavanja problema viška zaposlenih. Za pravilno odvijanje ovog dela neophodna je snažna materijalna podrška države koju je "Zastava" dobila. Ova tri elementa neće ništa vredeti ukoliko se ne postignu povoljni aranžmani sa strateškim partnerima. Oni su, pak, nemogući bez predhodne "pripreme", koja je Sporazumom započela.

Šta bi se desilo sa kragujevačkim fabrikama da Vlada Srbije i resorna ministarstva nisu ponudila ova rešenja?

- Bez Programa Vlade, Holding "Zastave" bi uskoro otišao u stečaj i ne bi 10-15 hiljada radnika bio višak, već svih trideset i kusur hiljada zaposlenih bi ostalo bez posla. Lako je reči da neko želi da radi i ostane u fabrici, ali u ovoj situaciji u kojoj se nalaze kragujevačke fabrike, bez novih tehnologija, sa proizvodnjom zastarelih modela, koji nemaju tržište i kupce, treba razmišljati realno. Zato i mislim da je za "Zastavu" jedino rešenje jedan ovakav celoviti program, koji stvara budućnost i mogućnost za proizvodnju i stvaranje profita. Vlada Srbije ne želi, kao poslednjih deset godina, da kupuje socijalni mir u Kragujevcu, deleći polutke i novac iz primarne misije, a da pritom ne misli šta će biti u budućnosti.
 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu