www.srbija-info.yu/vesti  


Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Milosavljević: "Cene mogu samo nadole"
13. avgust 2001.

Slobodan Milosavljević
Slobodan Milosavljević
Beograd, 13. avgust 2001. godine - Ne postoje ekonomski razlozi da do kraja ove godine porastu cene bilo kojeg domaćeg proizvoda, a zbog očekivanog rasta proizvodnje i izvoza realno bi bilo da pojeftini određena roba široke potrošnje - rekao je u intervjuu za "Blic" Slobodan Milosavljević, ministar za trgovinu i turizam u Vladi Srbije.

Poskupljenje struje, komunalija i prevoza, dodao je, neće moći da se izbegne zbog toga što dispariteti još nisu otklonjeni, "ali će se nastojati da se to što manje oseti na standardu građana".

Milosavljević je dodao da u Vladi Srbije još nije dogovoreno kad će biti dozvoljena ova poskupljenja i u kom procentu, ali je sigurno da se to neće dogoditi do kraja septembra.

- Domaća privreda je imala mogućnost da se za proteklih devet meseci prilagodi novim tržišnim uslovima poslovanja i nijednom preduzeću neće biti tolerisano da preko cena smanjuje gubitke. Vlada Srbije je spremna da interveniše uvozom ukoliko naši proizvođači krenu da podižu cene svojih proizvoda. Za takav interventni uvoz ima mogućnosti zbog solidnih deviznih rezervi i pomoći donatora. Takođe, uskoro će po osnovu donatorskih sredstava biti ubrzane isplate penzija i socijalne pomoći, pa će tako biti povećana tražnja za određenim proizvodima koji su se u proteklom periodu retko kupovali. To otvara prostor proizvođačima da pojeftine tu robu, kako bi se poveđanom prodajom oslobodili zaliha i pokrenuli novu proizvodnju - ističe Milosavljević.

Očekivanja Vlade Srbije da će u narednim mesecima porasti proizvodnja i izvoz vezana su za činjenicu da će tek tada biti realizovani projekti za koje su krajem prvog polugodišta odobreni povoljni krediti, kao i da je veliki broj naših firmi uspeo da obnovi veze sa inostranim partnerima. Sudeći prema porudžbinama iz sveta, ocenjuje Milosavljević, ovogodišnji plan izvoza će biti premašen, a zahvaljujući pre svega dobroj poljoprivrednoj proizvodnji, nema bojazni ni da se neće ostvariti predviđeni porast društvenog proizvoda.

- Verujemo da ni inflacija neće u većem procentu premašiti utvrđene okvire, jer je većina dispariteta već otklonjena, a to je bio glavni razlog dosadašnjeg rasta cena. Kada se uračuna još jedno poskupljenje struje, zatim komunalija i prevoza, ovogodišnja inflacija će biti između 40 i 45 procenata - smatra Milosavljević.

- Proizvodnjom nove vrste narodnog hleba, prema oceni Milosavljevića, napravljen je prvi korak ka liberalizaciji cena i ove životne namirnice. Velika potražnja za ovom vrstom hleba i velike količine neprodatih skupljih vekni nateraće pekare da spuste cene i na taj način će prestati potreba da Vlada Srbije određuje njihove cenovnike. Posle toga, pod kontrolom će praktično ostati samo cena struje, komunalija, prevoza i PTT usluga - zaključio je Milosavljević.
 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu