www.srbija-info.yu/vesti  


Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Bez politizacije pitanja nestalih
10. avgust 2001.



Priština, 09.08.2001.godine - Pronalaženje nestalih lica će biti prioritetno pitanje u spoljnopolitičkom delovanju naše države i u okviru toga predstavnici naših ambasada u zemljama koje imaju trupe na Kosovu i Metohiji, kao i naš ambasador u UN, imaće zadatak da pokrenu rešavanje tog problema u diplomatskim kontaktima, rekao je Vladimir Božović, predsednik Podkomiteta za zaštitu ljudskih prava pri Jugoslovenskom komitetu za Kosovo i Metohiju, posle sastanka SRJ/UNMIK Radne-kontakt grupe za nestala i pritvorena lica.

Sastanku je, prema rečima Božovića, prisustvovao i Geri Metjuz, zamenik Hansa Hekerupa, koji je posebno naglasio da pitanje nestalih ne treba politizovati jer je to ''pitanje sudbine i pitanje patnje''. ''Metjuz je rekao da je pitanje nestalih lica, pitanje kome UNMIK pridaje najveću važnost i da je vrlo dobro upoznat sa tom problematikom i pri tom obećao podršku Hansa Hekerupa rešavanju ovog problema'', kazao je Božović.

Tokom sastanka je dogovoreno i dobijena je podrška predstavnika UNMIK-a da vlasti SRJ podnesu zahtev Haškom tribunalu za dobijanje dokumentacije o svim njihovim aktivnostima na Kosovu i Metohiji. ''Dotaknuto je i pitanje protesta u Gračanici, i u vezi s tim u toku sledeće nedelje se očekuje susret Nebojše Čovića i Hansa Hekerupa'', rekao je predsednik Podkomiteta, dodavši da je njegov utisak da UNMIK-u nije namera da guši uticaj vlasti SRJ na Kosovu i Metohiji.

Na sastanku Grupe za pritvorena lica, prema Božovićevim rečima, razmenjene su informacije o pritvorenima, poboljšanju uslova za rad srpskih advokata u odbrani srpskih klijenata, kao i mogućem učešću srpskih sudija i tužilaca u pravosudnom sistemu Kosova i Metohije. ''Vođeni su i razgovori o podmetnutoj bombi u autobusu Niš-ekspresa, kao i puštanju jednog počinioca iz baze Bondstil. Dobili smo odgovor da je UNMIK poslao pismo KFOR-u za informaciju o tom slučaju, a mi smatramo da je prošlo više od 6 meseci od tog slučaja i da našu javnost zanima šta se povodom toga uradilo. Tri naša advokata će u ovom slučaju biti uključena u dalji proces istrage'', istakao je Božović.

Monik Finberg, šef UNMIK-ovog Biroa za nestala lica i ljudska prava, rekla je da je sastanak bio konstruktivan. ''UNMIK pridaje veliki značaj problemu nestalih, jer to je i kompleksno i osetljivo pitanje. Da bi se postigao uspeh mora se sarađivati sa porodicama nestalih, kao i sa svim etničkim zajednicama. Razgovarali smo o mnogim pitanjima, o konsolidaciji spiska nestalih i po tom pitanju naročito apeliujemo na porodice da daju anti-mortem podatke. Kao što znate UNMIK je postigao dogovor sa ICPM o sprovođenju DNK testova, ali to nije magična tehnika jer proces identifikacije će potrajati'', rekla je Finbergova.

Razgovarano je prema njenim rečima i o predaji posmrtnih ostataka identifikovanih leševa, i u tom kontekstu je pomenuto nekoliko specifičnih slučajeva. ''Podržali smo stav i zahtev da Haški tribunal preda dokumentaciju, o slučajevima ekshumacije koje su oni uradili, vlastima u Beogradu'', kazala je Finbergova.

Sledeći sastanak SRJ/UNMIK Radne grupe za nestala i pritvorena lica sa Kosova i Metohije je zakazan za 30.avgust u Beogradu.
 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu