www.srbija-info.yu/vesti  


Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Do kraja godine rast društvenog proizvoda od pet procenata
07. avgust 2001.



Beograd, 6. avgust 2001. (Beta) - Saradnik Ekonomskog instituta Nebojša Savić procenio je danas da bi rast društvenog proizvoda u Jugoslaviji do kraja godine mogao biti oko pet procenata.

- Bio sam u grupi ekonomista koja je krajem marta ove godine bila sklona pesimizmu, ali je drugi kvartal ove godine značajno popravio našu privrednu sliku - rekao je Savić na tribini u Medija centru pod nazivom "Tranziciona recesija".

Savić je rekao da je pesimističkoj prognozi, najviše doprineo pad industrijske proizvodnje u odnosu na prvu polovinu prošle godine od 2,4 procenta, ali da je u drugim privrednim aktivnostima došlo do značajnog porasta, kao što su saobraćaj, telekomunikacije i poljoprivreda.

- Drugi ohrabrujući segment je kretanje stope inflacije u prvoj polovini godine od 23 procenta - rekao je Savić i dodao da je tekuća inflacija oko osam procenata u prvoj polovini godine, dok 15 procenata rasta cena treba pripisati nužnom otklanjanju cenovnih dispariteta.

Savić je rekao da Jugoslavija neće imati tranzicionu recesiju i podsetio da je privreda u recesiji kada u dva uzastopna godišnja kvartala ima negativnu stopu rasta.

U prvoj polovini godine zabelezen je rast društvenog prozvoda od 1,1 procenata, a stanje će se popravljati u narednom periodu, naročito u poslednjem kvartalu, predviđa Savić.

Nebojša Savić smatra da je privredni ambijent značajno promenjen počevši od spoljno-trgovinskog režima, monetarne politike i fiskalnog sistema i da rešavanjem problema "Zastave", Vlada Srbije prelazi na stabilizovanje prilika na mikro nivou.

Savić je rekao da su sve prethodne reforme, počevši od Mikulićeve preko Markovićeve pa do Avramovićeve, uspele da ostvare ravnotežu na makro nivou, ali da su problemi nastupili posle šest do devet meseci kada je trebalo utvrditi da li je reforma održiva na mikro nivou i da je sada kritičan momenat za reforme u Srbiji.

- Primer "Zastave" treba da pokaže da li će makroekonomske signale Vlade privrednici prihvatiti ili će i dalje da traže od države pare - rekao je Savić i dodao da "Zastava" neće biti model već će svako preduzeće biti slučaj za sebe.

Profesor Ekonomskog fakulteta Danijel Cvjetičanin nije se složio sa optimističkim prognozama svog kolege Savića, rekavši da je jedino izvesno da proizvodnja opada, a cene rastu.

- Vlada nije smela da kaže narodu šta ih čeka na početku tranzicije što je njena greška, tako da su građani doživeli konflikt očekivanja i onoga što se stvarno dešava - rekao je Cvjetičanin.

Građani zamišljaju, kaže Cvjetičanin, da će u kapitalističkom društvu zadržati sve privilegije koje su imali u prethodnom sistemu kao što su besplatno školstvo, jeftino zdravstvo, a da će u isto vreme plate skočiti na hiljadu maraka, a dogodilo se upravo suprotno. On je dodao da će plate poslednje porasti i da zemlja mora doživeti težak tranzicioni šok.

- Ovde trenutno svi čekaju. Domaća privreda čeka strane investicije, dok strani investitori čekaju da vide da li će ovde privrednici sami početi da se bore za bolje uslove i tako se nalazimo u "vrzinom kolu" - rekao je Cvjetičanin.

Cvjetičanin je zamerio Vladi da se nije odrekla uplitanja u privredne tokove i da po tome mnogo podseća na prethodnu vladu, kao i da preduzećima nije jasno rekla da ona neće više biti vladina briga.

Prema njegovim rečima, rast cena koje su godinama bile nerealne je nužan da bi se izbegli socijalni nemiri i procenio da su radnici komunalnih preduzeća negativno primili odluku Vlade Srbije da stopira odluku o povećanju cena komunalnih usluga.

- Sve cene imaju svoj ravnotežni nivo i veštački pritisak na njih stvara socijalne napetosti, mada kod nas ekonomski razlozi veoma retko izazivaju izlazak građana na ulice - rekao je Cvjetičanin.


 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu