www.srbija-info.yu/vesti  


Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Korać predlaže razmenu - svi za sve
06. avgust 2001.

Rodbina nestalih sa Kosova i Metohije traži odgovor
Rodbina nestalih sa Kosova i Metohije traži odgovor
Beograd, 06.08.2001.godine - Rodbina nestalih i kidnapovanih sa Kosova i Metohije već godinama traži odgovor i UNMIK njima duguje odgovor na pitanja: gde su, da li su živi ili mrtvi, rekao je Žarko Korać, potpredsednik Vlade Srbije, okupljenim rođacima kidnapovanih i nestalih osoba sa Kosova i Metohije, posle višečasovnih razgovora sa predstavnicima UNMIK-a u Beogradu.

Korać je istakao da je i nemoguće da UN na Kosovu i Metohiji ne mogu da odgovore ko su kidnaperi. "Nadam se da ćemo pritiskom-korak po korak uspeti da dođemo do odgovora, jer ovo je sramota za civilizovan svet i Evropu, da se ne zna gde su ti ljudi. U tom cilju izneo sam i predlog o razmeni zarobljenih-svi za sve, i nadam se da će me u tome podržati moji prijatelji u Vladi, a za to bi pokušali da pronađemo pravni okvir", kazao je potpredsednik Vlade Srbije.

Olivera Budimir, sekretar Udruženja rodbine nestalih i kidnapovanih, je rekla da je zatraženo od predstavnika UNMIK-a da se njihovi predstavnici obrate porodicama koje već 27 dana protestuju u Gračanici, sa jasnim odgovorima. "Obećali su da će za najkasnije dva dana to uraditi", rekla je Budimir, dodavši da su predati konkretni zahtevi za neke od porodica koje su nestale na Kosovu i Metohiji.

Sima Spasić, član Udruženja je naglasio, da predstavnici tog udruženja neće tražiti više odgovore u Beogradu, ispred UNMIK-ove kancelarije. "Tražićemo oslobađanje naših najmilijih, a veći efekat za to postići ćemo u Merdarima, gde ćemo postaviti blokadu. UNMIK će morati da kaže gde su logori, gde su živi, gde su mrtvi. Za dva do tri dana najkasnije idemo u Merdare", najavio je Spasić.

Blanka Antonini, šef kancelarije UNMIK-a u Beogradu je najavila novi sastanak za četvrtak, izrazivši nadu da je današnji susret pomogao da se postigne izvestan progres. "Želim da na ovaj problem gledamo ne kao na politički, već kao na ljudski i humani", rekla je Antonini, dodajući da će se u tom pravcu razvijati i saradnja između policije UNMIK-a i MUP-a Srbije.


 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu