www.srbija-info.yu/vesti  


Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Radović: Svi koji su imali povlastice moraće da plate porez
04. avgust 2001.

Milovan Bojić, jedan od vlasnika računa u Švajcarskoj
Milovan Bojić, jedan od vlasnika računa u Švajcarskoj
Beograd, 3. avgust 2001. (Beta) - Predsednik Komisije za ispitivanje zloupotreba u privredi i finansijskom poslovanju Vlade Republike Srbije Aleksandar Radović izjavio je da će sva pravna i privatna lica koja su koristila povlastice u poslednjih 12 godina morati da plate porez na ostvareni ekstraprofit.

- Ne bi trebalo zaboraviti da nisu svi imali pristup sivoj i primarnoj emisiji, niti su svi mogli da kupe devize po zvaničnom kursu. Narodna banka Jugoslavije (NBJ) je napravila faktografiju, dokumentacije ima za dva šlepera i mi samo treba da je se pridržavamo - rekao je Radović dnevniku "Danas".

Radović, koji je i direktor Republičke uprave javnih prihoda, izjavio je da velika preduzeća ne mogu da plate porez jer su novcem iz primarne emisije "kupovala socijalni mir" i jer bi naplata poreza njima sada značila "uzimanje danka".

- Takođe, Karić ima pravo da se brani, ali i država mora da zaštiti svoje interese - rekao je on.

Radović je, međutim, kazao da se još ne zna "gde su završile dve i po milijarde maraka" o čemu bi banke trebalo da dostave dokumentaciju.

On je rekao i da su u Švajcarskoj pronađeni računi bivših državnih funkcionera, koji su se "tako bahato ponašali da su račune otvarali na svoje ime". Prema njegovim rečima, u Švajcarskoj su pronađeni računi bivšeg direktora "Jugopetrola" Dragana Tomića, bivšeg ministra zdravlja Milovana Bojića, bivšeg premijera Srbije Mirka Marjanovića i direktora kompanije "Simpo" Dragana Tomića.

Građanima koji se ljute što su na spisku dužnika NBJ jer su novac koristili za kupovinu lekova, Radović je odgovorio: "Imali ste privilegiju i mogli ste vi ili vaše dete da se lečite u inostranstvu. Hiljadu druge dece to nije moglo. Zato ste se našli na tom spisku".

Radović je rekao da će Zakon biti primenjivan na teritoriji cele Srbije, ali i da je "teško reći koliko će sve to trajati, jer ne treba zaboraviti da imamo posla i sa ljudima koji su krvlju uprljali ruke i koji će verovatno krivično odgovarati".


 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu